Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Изложба „Вежди и приятели“ събира почитатели на 10 декември

Общество

Изложба „Вежди и приятели“ събира почитатели на 10 декември

Галерията като политика има за цел да покаже произведения на доказани големи български творци, разкри Вежди Рашидов

В Арт галерия Вежди на 10 декември 2021 година  в 18 часа се открива нова изложба. Тя се нарича „Вежди и приятели“. Посветена е на юбилея на Вежди Рашидов, който на 14 декември ще навърши 70 години. В експозицията ще видим известни негови  произведения, както и едни от най-хубавите творби на близките му приятели Атанас Яранов, Валентин Старчев, Георги Трифонов, Георги Божилов-Слона, Димитър Киров, Захари Каменов, Зиятин Нуриев, Иво Хаджимишев, Крум Дамянов, Николай Янакиев, Светлин Русев, Свилен Блажев.

Най-новото галерийно пространство в София – Арт галерия Вежди, се намира на ул. „Симеоновско шосе“ 97 километър, встрани от шума и суетата на столичния център. Амбицията на галерията, открита на 1 октомври 2021 година, е да  представя утвърдени имена на художници в българското изкуство с ясна художествена политика.

Ето какво сподели Вежди Рашидов за новата изложба: „Галерията като политика има за цел да покаже произведения на доказани големи български творци - имена, които вече са установени и приети от публиката, имена, които трябва да бъдат съхранени в паметта и във времето. А основно тази изложба започва с големите творци, с които години наред сме били заедно, чрез техния талант ни е свързвало приятелство, това са хора, с които взаимно сме се обогатявали. Една част от тези приятели  носим в паметта си, а другата част са онези, с които живеем заедно с творчество, спорове и дискусии – всичко онова, което осмисля нашия живот. Във времето галерията има за цел да покаже големите български майстори от миналия век, западноевропейско изкуство от 17-ти  век до сега, както и самостоятелни изложби  на кръг големи творци и някои изключително талантливи млади автори.“  


Топ новини

виж още

Актуална тема