Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Изпращат в Германия и Франция проби за наличие на чума в Болярово

Общество

Изпращат в Германия и Франция проби за наличие на чума в Болярово

Снимка:

Те ще доказват дали животните са били заразени

Нови проби за наличие на чума от стадото в Болярово. Екипи от три областни дирекции и зам.- министърът на земеделието ще доказват дали животните са били заразени.

Случаят нашумя преди 3 години, когато заради съмнения за чума, ветеринарните власти решиха да унищожат овцете от фермата в Странджа. Стопаните обаче отказаха достъп на инспекторите за взимане на проби и унищожаване на животните.

Три години по-късно в стадото на Ана Петрова няма умрели животни, а Върховният административен съд призна окончателно, че чума не е доказана,пише БНТ.

Днес ще бъдат взети по четири проби от всички 170 животни. Очакванията са да бъде установено наличие на антитела от заболяването.

С днешните действия земеделското министерство иска да възстанови статута на България като страна без наличие на чума по овцете, тъй като към момента търговията с животните и продуктите от тях в страни от Европейския съюз е забранена.

Следващата стъпка ще бъде изпращане на пробите в референтната лаборатория във Франция, в Монпелие и още една лаборатория в Германия, която очакваме да потвърди неналичието на вируса, защото няма обективни причини 3 години поред това стадо да се възпроизвежда, да има репродуктивен процес, когато има такова заболяване, каза д-р Крум Неделков, заместник министър на земеделието, храните и горите.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още