Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Изтича срокът за доброволно умъртвяване на свине в обекти тип „заден двор“

Общество

Изтича срокът за доброволно умъртвяване на свине в обекти тип „заден двор“

Изтича срокът за доброволно умъртвяване на свине в обекти тип заден двор - Tribune.bg
Снимка:

За област Пазарджик срокът бе удължен с една седмица

До 2 август стопаните на свине в обекти тип „заден двор“ на територията на общините Ямбол, Хасково, Стара Загора, Шумен, и Сливен следва да извършат доброволно клане на животните. Заповедта за клане на животни от личните стопанства важи за общо 18 области в страната, като в останалите 11 области срокът изтече. За област Пазарджик срокът за умъртвяване на свинете беше удължен с една седмица след спешна среща на стопани със земеделския министър Десислава Танева в четвъртък.

Съгласно указания, изпратени от областните управители на петте области за прилагане на превантивни мерки за предотвратяване разпространението на болестта Африканска чума по свинете, общините информираха стопаните на свине в обекти тип „заден двор“, че в срок до 2 август (петък) следва да извършат доброволно клане на животните.

Териториите на шестте области попадат в 20-километровите зони около индустриални ферми, в които трябва да се преустанови отглеждането на свине, посочва БГНЕС.

Мярката беше въведена с писмо на министър Десислава Танева по повод проведеното на 29 юли заседание на Централния епизоотичен съвет и взетите на него решения.

След изтичането на определения за петте области срок – 2 август, както и за Пазадржишка област – 9 август, ще се пристъпва към принудително умъртвяване на животните от органите на Областната дирекция по безопасност на храните, съгласно разпоредбите на чл. 139а от Закона за ветеринаромедицинската дейност.

До хиляда лева ще бъдат глобите, ако бъдат установени нови животни за отглеждане в шестмесечния карантинен срок. На същата санкция подлежат и заловени прасета, които нелегално се транспортират между селищата.

От Агенцията по безопасност на храните напомнят на стопаните, че месото не трябва да бъде замразявано, защото вирусът на чумата е изключително издръжлив. Добитото месо от закланите животни трябва да премине термична обработка минимум 30 минути на минимум 70 градуса, и тогава да бъде съхранявано. Причината е, че вирусът на африканската чума е изключително устойчив при изсушаване, пушене, осоляване, охлаждане и замразяване на месото.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети