Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Изтича срокът за доброволно умъртвяване на свине в обекти тип „заден двор“

Общество

Изтича срокът за доброволно умъртвяване на свине в обекти тип „заден двор“

Изтича срокът за доброволно умъртвяване на свине в обекти тип заден двор - Tribune.bg
Снимка:

За област Пазарджик срокът бе удължен с една седмица

До 2 август стопаните на свине в обекти тип „заден двор“ на територията на общините Ямбол, Хасково, Стара Загора, Шумен, и Сливен следва да извършат доброволно клане на животните. Заповедта за клане на животни от личните стопанства важи за общо 18 области в страната, като в останалите 11 области срокът изтече. За област Пазарджик срокът за умъртвяване на свинете беше удължен с една седмица след спешна среща на стопани със земеделския министър Десислава Танева в четвъртък.

Съгласно указания, изпратени от областните управители на петте области за прилагане на превантивни мерки за предотвратяване разпространението на болестта Африканска чума по свинете, общините информираха стопаните на свине в обекти тип „заден двор“, че в срок до 2 август (петък) следва да извършат доброволно клане на животните.

Териториите на шестте области попадат в 20-километровите зони около индустриални ферми, в които трябва да се преустанови отглеждането на свине, посочва БГНЕС.

Мярката беше въведена с писмо на министър Десислава Танева по повод проведеното на 29 юли заседание на Централния епизоотичен съвет и взетите на него решения.

След изтичането на определения за петте области срок – 2 август, както и за Пазадржишка област – 9 август, ще се пристъпва към принудително умъртвяване на животните от органите на Областната дирекция по безопасност на храните, съгласно разпоредбите на чл. 139а от Закона за ветеринаромедицинската дейност.

До хиляда лева ще бъдат глобите, ако бъдат установени нови животни за отглеждане в шестмесечния карантинен срок. На същата санкция подлежат и заловени прасета, които нелегално се транспортират между селищата.

От Агенцията по безопасност на храните напомнят на стопаните, че месото не трябва да бъде замразявано, защото вирусът на чумата е изключително издръжлив. Добитото месо от закланите животни трябва да премине термична обработка минимум 30 минути на минимум 70 градуса, и тогава да бъде съхранявано. Причината е, че вирусът на африканската чума е изключително устойчив при изсушаване, пушене, осоляване, охлаждане и замразяване на месото.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

Tribune.bg иска съгласието Ви за използване на информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме как го използвате и за маркетингови цели.

Персонализирана реклама и съдържание, преброяване на посещения и източници на трафик

Съхраняване на и/или достъп до информация на устройство

Политика за поверителност Бисквитки

Вашите настройки за поверителност

Ние и нашите партньори използваме информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим Вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме начина, по който го използвате, и за маркетингови цели. Защото уважаваме Вашето право на лична сигурност, можете да изберете да не позволите някои видове бисквитки. Обаче, блокирането на някои видове бисквитки може да влоши Вашето изживяване на сайта и услугите, които можем да предложим. В някои случаи данните, получени от бисквитки, се споделят с трети страни за анализ или маркетингови цели. Можете да използвате своето право да откажете от тази споделена информация по всяко време, като деактивирате бисквитките.

Политика за поверителност Бисквитки

Управление на предпочитанията за съгласие

Задължителни

Тези бисквитки и скриптове са необходими за функциониране на уебсайта и не могат да бъдат изключени. Обикновено те се задават само в отговор на действия, правени от вас, които отнасят до заявка за услуги, като задаване на настройките за поверителност, влизане или попълване на формуляри. Можете да зададете браузъра си да блокира или да ви извести за тези бисквитки, но част от сайта няма да работи. Тези бисквитки не съхраняват никакви лично идентифицируващи данни.

Винаги ВКЛ

Аналитични

Тези бисквитки и скриптове ни позволяват да преброяваме посещения и източници на трафик, така че да измерим и подобрим производителността на нашия сайт. Те ни помагат да знаем кои страници са най- и най-непопулярни и да видим как посетителите се движат по сайта. Всичка информация, която тези бисквитки събират, е кумулативна и неидентифицируема. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, няма да знаем, кога сте посетили нашия сайт.

Маркетинг

Тези бисквитки и скриптове могат да бъдат зададени чрез нашия сайт от нашите рекламни партньори. Те могат да бъдат използвани от тези компании за построяване на профил на вашите интереси и показване на съответни реклами на други сайтове. Те не съхраняват директна лична информация, но са базирани на уникално идентифициране на вашия браузър и интернет устройство. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, ще имате по-малко целенасочена реклама.