Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Изтича срокът за кандидатстване по обществената поръчка на МЗ за щадящите тестове за ученици

Общество

Изтича срокът за кандидатстване по обществената поръчка на МЗ за щадящите тестове за ученици

Снимка:

Доставка е до три работни дни след сключване на договора с МЗ

Изтича крайният срок за кандидатстване по обществената поръчка на Министерството на здравеопазването за закупуването на 400 000 бързи неинвазивни антигенни теста за учениците от 1 до 4 клас. Кандидатури за участие се приемат до 17:30 часа днес. В поръчката е записано, че срокът за доставка на тестовете е до три работни дни след сключване на договора с МЗ.

Намеренията са тестовете да се правят два пъти седмично, ако родителите са съгласни - в понеделник и в четвъртък. Това ще става в рамките на първия учебен час с помощта на учителите. Децата, чиито родители са против, могат да останат да учат вкъщи дистанционно.

От МЗ успокоиха вчера, че този път няма да има изненади- когато се възстановяват присъствените занятия за учениците от I до IV клас, ще бъде оповестено поне два дни предварително. Родителите и учителите ще имат възможност да се подготвят.

Към този момент не може да се посочи точна дата, на която децата отново ще влязат присъствено в час. Преди това е необходимо здравните експерти да определят теста, който ще се прилага при децата, и той да бъде доставен в училищата. Работна група с експерти от Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и социалните партньори вече работи върху различни варианти за провеждане на процеса. Учителите и родителите ще бъдат запознати предварително с всички детайли. 

Заради нарастващото разпространение на Ковид-19 у нас голяма част от учениците в страната се обучават в електронна среда и все повече населени места в страната преминават към ротационен принцип на обучение.

Учениците в общините Плевен и Белене ще се обучават присъствено и онлайн по график от днес до 5 ноември.

14-дневната заболеваемост, отчетена от РЗИ, е над 500 на 100 000 души. В Хасково, Маджарово и Димитровград също от днес преминават на ротационен принцип на обучение, напомнят от Bulgaria On Air.  


Топ новини

виж още

Актуална тема