Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ситуацията с кораба „Вера Су” се усложнява, времето в района се влоши (ОБНОВЕНА)

Общество

Ситуацията с кораба „Вера Су” се усложнява, времето в района се влоши (ОБНОВЕНА)

Ситуацията с кораба Вера Су се усложнява, времето в района се влоши (ОБНОВЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

Капитанът няма желание за евакуация на екипажа

Времето в района на заклещения кораб „Вера Су“ се влошава. Вълнението на морето се усилва. Това усложнява значително ситуацията около плавателния съд. Въпреки уверенията на властите, остават притесненията на местните за екологична катастрофа.

„Дано не се разцепи корабът. Ако това се случи и течението закара торта към Варна, във Варна има фекалии от езерото, ако се свържат, ще стане интересен химически експеримент”, заяви бившият кмет на Каварна Цонко Цонев пред НОВА.

По думите му хората от всички общини в района се притесняват, че всичко това може да удари по риболова и туризма.

„Кораба натежава и ще стане по-трудно неговото изместване оттам”, обясни водолазът Димитър Франгов, който по собствена инициатива е влязъл да провери ситуацията преди няколко дни.

По-рано от Министерство на транспорта обявиха, че в радиус от 1 миля около заседналия товарен кораб Vera SU не е открито замърсяване на водата. Това е станало ясно след подробно обследване на района с дрон, изпратен от Европейската агенция за морска безопасност (EMSA).

Пред журналисти от кризистния щаб обявиха, че ще източват още гориво от „Вера Су“ както, и че ще бъде направен подводен оглед дъното, а капитанът няма желание за евакуация на екипажа.

Станата ни е получила съдействие от EMSA и към България пътуват три баржа. Очакванията са да пристигнат до два-три дни. С тяхна помощ ще бъде разтоварен „Вера Су“, това стана ясно на брифинг пред журналисти от щаба.

Продължават и учестените проби на водата, като засега те показват обичайните стойности за крайбрежните води в района, информират от МОСВ.

Стойностите на амониев нитрат във водата около кораба показват стабилна тенденция на задържане до обичайните стойности за крайбрежните води в района. Взимат се полеви проби за установяване на показатели като PH активна реакция, температура, разтворен кислород, наситеност на кислорода, данните от които също показват, че стойностите са такива, каквито са били към 25 септември, преди неуспешната операция по прехвърляне на товара, информираха от МОСВ.

На този фон според Борислав Сандов, съпредседател на партия „Зелено движение“, ситуацията със заседналия при Яйлата кораб е по-лоша от съобщеното от властите.

В своя публикация във Фейсбук Сандов отбелязва, че товарът на кораба може и да не се води опасен, по „някакви си класификация“, но товарът продължава да е много вреден за морската екология и местния бизнес, свързван с Черно море.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати