Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Изтребители от "Граф Игнатиево" прехванаха и приземиха самолет-нарушител

Общество

Изтребители от "Граф Игнатиево" прехванаха и приземиха самолет-нарушител

Изтребители от Граф Игнатиево прехванаха и приземиха самолет-нарушител - Tribune.bg
Снимка:

Изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево бяха вдигнати и приведени в действие за изпълнение на мисия "Air Policing" по самолет-нарушител, съобщиха от Министерството на отбраната.

Вчера в 17.42 ч. е получен сигнал за локализиран самолет от наземните средства за противовъздушна отбрана в района на град Свищов, на височина 600 метра. Установено бе, че е навлязъл в активирана временно резервирана зона без полетен план и без включен код на транспондера.

Задействани бяха изтребителите МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, като водачът на дежурната двойка излетя в 17.53 часа. Самолетът-нарушител бе прихванат, като в 18:03 часа с него бе установен визуален контакт отново на височина 600 метра.

Екипажът го идентифицира като Cessna-150, с регистрационен знак LZ-TTE.

Самолетът бе съпроводен до летище Бохот, където кацна в 18.08 часа. По установените процедури, след кацането му, дежурният изтребител блокира летището до спиране на двигателя и намесата на наземните органи. На земята бе установена самоличността на пилота на малкия самолет.

В успешно изпълнената задача по охрана и отбрана на въздушното пространство на България и в интегрираната система за противоракетна и противовъздушна отбрана на НАТО взеха участие част от най-младите летци на самолет МиГ-29 от българските Военновъздушни сили, допълват от МО.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети