Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Известни български учени, поканени в Украйна, са станали мишена на руски хакери

Общество

Известни български учени, поканени в Украйна, са станали мишена на руски хакери

Известни български учени, поканени в Украйна, са станали мишена на руски хакери - Tribune.bg
Снимка:

Изявени представителите на българската научна общност са поредните жертви на хибридна хакерска атака от страна на проруски кибератаки, станали особено популярни в последните дни, пише „24 часа“.

Този път жертва на руската хибридната война стана деканът на геолого-географския факултет проф. Климент Найденов и писателят и пътешественик Северина Маркова.

Двамата са поканени от генералното консулство на България в Одеса да участват в официалните празници по повод 3 март, където им предстоят среши не само с представители на българската общност, но и с проф. Михаил Брошков - ректор на Аграрния университет в Одеса, с проф. Ярослав Кичук - ректор на Измаилския университет в гр. Измаил и с проф. Вячеслав Труба - ректор на Университета Мечников.

Българската делегация ще бъде ръководена от заместник- председателя на Народното събрание г-жа Росица Кирова. Първата предвидена са среща е на 2 март с бесарабските българи в с. Заря, където българското малцинство наброява около 5000 души.

От страна на ГГФ при Софийския университет ще бъдат дарени компютри и книги на българското неделно училище в с. Заря. Основната цел е да се осигури възможност за кандидатстване за висше образование на нашите съграждани в страната ни, което се осъществява, чрез кандидатстване през онлайн платформите на българските ВУЗ-ове .

На деня на Националния празник, българската делегация ще участва в специална изложба в консулството на страната ни в Одеса, а на 04.03 ще бъде открита паметна плоча на великия Алеко Константинов, който е завършил Юридическия факултет на Университета „Мечников" в Одеса.

След като оповестяват официално цялата тази информация в социалните медии, на 28.02.2024 г. българските учени стават обект на ожесточена кибератака, включително е осъществен опит за неправомерен достъп до служебния акаунт на г-жа Северина Маркова, в опит да бъдат откраднати всички нейни лични данни.

„От наша страна са предприети всички необходими действия"- заяви проф. Климент Найденов. За инцидента е уведомен директорът на ГДБОП-МВР главен комисар Явор Серафимов, администрацията на Народното събрание, както и генералният ни консул в Одеса г-н Светослав Иванов. „Извършват се всички необходими проверки, включително от отдела за киберпрестъпления на министерството на вътрешните работи. По неофициална информация, която ни беше предоставена от страна от служителите по сигурността на СУ, IP адресът от който е инициирана атаката е на територията на София в квартал "Овча купел".

Очаква се случаят да бъде присъединен към проверката за 400 сайтове за фалшиви новини и руска пропаганда, по която само преди дни съпредседателят на "Движението за права и свободи" (ДПС) и шеф на парламентарната група Делян Пеевски сезира прокуратурата, Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Министерството на вътрешните работи (МВР).

По случая беше изискано от страна на ДАНС, МВР и прокуратурата да отговорят на въпроса, съществува ли мрежа от проруски ботове, която оперира на територията на България и кой стои зад тази мрежа, както и има ли доказателства, че Русия провежда дезинформационни кампании, за да бъдат объркани хората чрез постоянно променящи се наративи и версии за събитията, като с това застрашава гражданското общество и социалния мир.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати