Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Изяли сме 12 000 тона палма на сирене, двойно по-малко от 2019 година

Общество

Изяли сме 12 000 тона палма на сирене, двойно по-малко от 2019 година

Изяли сме 12 000 тона палма на сирене, двойно по-малко от 2019 година - Tribune.bg
Снимка:

12 000 тона палмово масло е внесено у нас от началото на годината, което е двойно по-малко от същия период на 2019 г. Това съобщи д-р Сергей Иванов от асоциация “Активни потребители”, съобщава „24 часа“. В коронакризата българинът е предпочел повече истинско сирене и кашкавал от мляко.

Цената на истинския кашкавал е над 9 лв./кг, а качественото сирене от мляко е поне 6 лв./кг, твърди Иванов. Продуктите с цени под посочените били с прекомерно съдържание на вода и немлечни мазнини. Експертите съветват българите да се откажат да купуват евтини млечни продукти и да заложат на качеството.

Консумацията на сирене с палма не е полезно за здравето, защото може да доведе до болести най-вече на сърцето, обясни експертът от “Активни потребители”. 70% от внесеното палмово масло у нас е за консумация като заместител на млякото в сиренето и кашкавала и в кулинарията. Останалите 30% се използват в козметиката и за други цели.

Тенденцията в производството на млечни продукти у нас е за намаляване на вредните им съставки, заяви Магдалена Апостолова от Асоциацията на млекопреработвателите. Според нея повечето мандри използват 100% българско сурово мляко, което подкрепя животновъдите и стимулира българското производство.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема