Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Къде потъна темата за купуването на гласове във Врачанско?

Общество

Къде потъна темата за купуването на гласове във Врачанско?

Къде потъна темата за купуването на гласове във Врачанско? - Tribune.bg
Снимка:

Къде потъна темата с купуването на гласове, с която гръмко се хвалеше служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков? Докъде стигна разследването на Рашков в Северозападна България, което той гръмко обяви преди месец? Тези въпроси нямат отговор, но бяха повдигнати отново от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Бившият премиер намекна, че говоренето по случая с предполагаемото купуване на гласове във Враца, Монтана и Видин, е било принудително прекратено и то от Румен Радев.

Припомняме, че на първи юли тази година служебният министър Бойко Рашков заяви, че „известен политик от близкото минало купува гласове в регионите на Враца, Монтана и Видин; те са в полза на партия от известен етнос.“

На 24-ти юни силовият министър обяви, че политически сили оказват предизборен натиск върху избиратели, като дори изброи механизмите им на въздействие. По думите му, във фирми с по-голям брой работници и служители се поставяли в зависимост. “Оставането на работа на хората зависи от това за кой ще гласуват”, коментира той и добави, че е имало и притискане на някои български граждани от известни етноси със същата цел.

Ден по-рано, на 23-ти юни, Бойко Рашков заяви, че МВР ще пресича всякакви опити за покупка на гласове на предстоящите парламентарни избори. Без да конкретизира кой точно оказва натиск върху избирателите и къде се случва това. Като доказателство за твърдението си министър Рашков се позова на казаното по темата пред министрите от областния управител на Смолян и предположи, че това се случва и на други места.

„Ако някой отиде в горското стопанство, например да си закупи дърва за огрев, друг отиде да ползва подобни услуги, всичко това се използва за натиск върху тези лица, което е позорно явление, поне според моята оценка“, допълни той.

По думите на Рашков МВР дори е засякло лица, които организират порочната практика за купуване на гласове и заяви, че: „Спрямо тези лица в определен момент, който ще бъде избран, естествено, че ще се предприемат необходимите законови мерки, за да се предотврати извършване на престъпления против политическите права на гражданите“.

На първи юли Рашков заяви, че има данни, че в миналото известен политик се е занимавал с купуване на гласове във Видин, Враца и Монтана. Тогава по неофициална информация се заговори, че става дума за Димитър Аврамов. Самият Аврамов влезе в задочен диалог с Бойко Рашков в ефира на Нова телевизия и заяви, че е в Монтана. „Тук съм, в избирателния район, и си движа кампанията. Полицията не ме е търсила по никакъв повод. Може би някой друг е визирал”, обясни Аврамов.

Днес Бойко Борисов попита дали въпросният политик, споменат от Рашков, не е Димитър Аврамов от ДПС и обяви, че някой е „дръпнал ръчната спирачка“ и случаят е потулен.

Tribune.bg изпрати запитване до пресцентъра на Министерство на вътрешните работи, за да получи информация какви са заключенията от разследването по въпросния случай. Имало ли е изобщо такова разследване, или действително става въпрос за частно МВР?


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети