Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Как празнуват Нова година по света – странни традиции за здраве и просперитет

Общество

Как празнуват Нова година по света – странни традиции за здраве и просперитет

Как празнуват Нова година по света – странни традиции за здраве и просперитет - Tribune.bg
Снимка:

Светът се подготвя да посрещне новата 2021 година. За първи път това ще се случи без големи събирания, празненства, концерти и хора по площадите. Всяка страна обаче има свои традиции и обичаи при изпращането на старата и посрещането на Новата година. Някои от тях са изключително любопитни и нестандартни. Подбрахме някои от тях: 

Румъния

Съседите ни в Румъния имат стар и доста странен обичай, при който фермери и собственици на животни се опитват да разговарят с тях в новогодишната вечер. Вярва се, че ако животновъдът чуе какво има да му казва животното, всички в дома ще се радват на късмет и здраве през годината.

Италия

Както знаем, това е страната на модата и елегантният външен вид и стил. Неслучайно специфично за италианците е да облекат нови дрехи и с тях да посрещнат новата година. Любопитно е, че трябва да носят червено бельо. Освен да се накипрят с красиви дрехи, в новогодишната нощ те си разменят и подаръци, като пакетите трябва да съдържат изненада, която да отправя лично послание към получателя. На трапезата италианците слагат свински бут и леща, като признак на късмет и богатство през новата година.   

Венеция има една от най-красивите традиции. На площада пред базиликата „Сан Марко“ се събират повече от 70 000 души, за да си разменят страстни целувки, независимо дали са познати, или не. 

За да започнат годината истински на чисто, живущите в Йоханесбург, ЮАР, и в някои провинции в южна Италия изхвърлят стари мебели през прозорците си в навечерието на новата година. Някои събират ненужни мебели през годината, за да имат какво да изхвърлят по време на празника. Традицията е започнала през 90-тте години и никога не е минавала без ранени пешеходци и пътни инциденти.

Испания

В страната се счита, че за да имате щастлива и късметлийска година, трябва да изядете 12 гроздови зърна точно в полунощ. Зърната са 12 – по едно за всеки един удар на часовника в полунощ при посрещането на Нова година. Веднага след това испанците излизат на улицата и си разменят подаръци.

Португалия

Подобна е и традицията при съседите им в Португалия. Португалците закачат над новогодишната маса добре запазен грозд и докато часовникът да бие дванадесет удара като всеки бърза да откъсне и изяде последователно 12 зърна.  В същия момент си намисля желание за всеки един от дванадесетте месеца.

Гърция

Гърците ядат сладкиш, в който се намира монета, която носи късмет през Новата година, като първото парче от хляба е за Иисус, второто за бащата на семейството, а третото за къщата. Ако монетата се падне в третото парче, пролетта ще дойде рано, а семейството може да се надява на късмет през цялата година. Също така, гърците имат още един обичай, свързан за Нова година: често канят специален приятел или член на семейството да влезе първи в дома, като се смята, че ще внесе щастие и ще предотврати лоши неща. 

Беларус

В Беларус необвързаните жени се състезават в необичайна игра, чиято цел е да наредят купища с царевица и да изчакат, за да видят чии зрънца петелът ще изкълве първи. Счита се, че победителката има най-сериозни шансове да се омъжи през предстоящата година.

Англия

Англичаните също имат интересна традиция. Тя повелява първият човек, който влезе в дома след посрещането на Нова година, да бъде млад мъж, с тъмна коса, който да носи подаръци: хляб – за да бъде пълна годината, сол – за да бъде богата и въглища – за да бъде топло. Малко неразбираеми за нас, но подобни поверия в България има за Игнажден, който се отбелязва на 20-и декември. Според българските традиции, какъвто човек влезе първи на този ден в къщата, такава ще бъде годината. А според още по-стари вярвания, такъв ще бъде полът на бебетата (животните), които ще се родят през годината.  

Япония

Японците посрещат новата година рано сутринта на 1 януари, поздравяват се с чаша студена вода и след края на обичайните 108 камбанни удара всеки бърза да се изкачи нависоко, за да приветства Слънцето. Японците наричат новата година Oshogatsu. Това е време, в което се събира цялото семейство. Домът се украсява с природни декорации като цветя, сливи, бамбук, борови клонки, които пък имат своята специална роля и символика. Сливовите клонки са за бързото порастване на японските деца, бамбуковите – за да бъдат силни, а боровите – за да живеят дълго.  

Китай

Червеният цвят е смятан за символ на щастието и дома в страната. По време на новогодишните празници вратите се боядисват в червено, използват се фенери в същия цвят, а на децата се раздават опаковани в този цвят подаръци.  Освен това китайците слагат на новогодишната трапеза нарциси.

Австралия

Ако обичате топли и екзотични дестинации, може да отскочите до Австралия, където по това време на годината е точно средата на лятото. Освен това Австралия е сред страните в света, в които Новата година настъпва най-напред. По традиция тя се посреща при Операта в Сидни. Това  е един от градовете, където милиони хора се стичат, за да се насладят на изключително красивото и популярно по цял свят светлинно шоу, което започва доста по-рано, като грандиозният финал е именно в полунощ на пристанището.

Русия

Руснаците, за да приветстват новата година, след дванадесетия удар отварят вратата на дома си. По време на бившия Съветски съюз е прието да се разменят подаръци, най-често шоколадови бонбони.

Шотландия

Забавна е традицията на шотландците, които ходят на гости дори на хора, които не познават. Обичай е и да излизат облечени като коминочистачи.

Иран

В Иран посрещат Нова година на 21 март. Няколко седмици преди това хората посяват зърна пшеница или ечемик в малко блюдо. До Нова година те трябва да покълнат, което символизира началото на пролетта и нова година в живота, съобщи сайтът Отдохни.ру.

Индия

Слънчевият календар за пръв път е създаден от египтяните през 4-ото хилядолетие пр. Хр. Сега той се използва в Индия. Индусите обаче в зависимост от мястото, където живеят, празнуват по различен начин Нова година. Жителите на Северна Индия се украсяват с розови, червени, виолетови или бели цветя. В Южна Индия майките слагат сладкиши, цветя и малки подаръчета на специален поднос. На сутринта на новата година очите на децата се завързват и така се отвеждат до подноса. В Централна Индия на къщите окачват оранжеви знамена. В Западна Индия Нова година се посреща в края на октомври. На покривите на къщите се палят малки огньове. На Нова година индусите се молят на богинята на богатството Лакшми.

Аржентина

Традиционно новогодишните тържества в Аржентина включват късна вечеря с близки приятели и членове на семейството. Веднага щом часовникът покаже дванайесет, хората излизат навън, за да се порадват на красивите фойерверки и да  пеят, танцуват и празнуват до ранни зори. Има и няколко интересни традиции, които повечето аржентинци спазват. Една такава е да се обикаля къща с куфар в ръка, вярвайки, че това ще гарантира повече пътувания през следващата година. Друга традиция е да се яде боб на Нова година, което се прави с убеждението, че това ще гарантира успехи в настоящата работа или ще отвори врати за по-добро кариерно развитие през следващата година. Друг популярен обичай е плуването в частни и обществени басейни, реки и езера. В първия ден от Новата година аржентнците предпочитат да посещават църкви и катедрали, за да се помолят за щастие, мир и просперитет. И въпреки че това не е строга традиция, възрастните хора дават на децата от семейството подаръци.

Рио де Жанейро, Бразилия

Там е топло, слънчево, звучи самба, а около 2 милиона души се събират на дългия 4 километра плаж Копакабана, за да празнуват и танцуват заедно. Те посрещат Нова година с танци, плуване, плажен футбол, барбекюта и невероятна заря.

САЩ, Ню Йорк

Едно от най-впечатляващите тържества по случай новата година се провежда именно в Ню Йорк. Таймс Скуеър става арена на превъзходна музикална фиеста с изпълнения на живо от едни от най-големите музикални звезди, хиляди хора наблюдават концерта на живо, а милиони гледат по телевизията. Новогодишните традиции, обичаи и вярвания по света са изключително разнообразни и олицетворяват културата на всеки един народ, но всички те са обединени от вечната човешка надежда, че Новата година ще бъде по-щастлива, по-успешна и по-здрава  от старата.                                                                                                                                                                         


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати