Как ще посрещне Ивановден любимият готвач Звездев?
Нека мирът и здравето винаги ни съпътстват, пожела Иван Звездев
Навръх Ивановден Tribune.bg Ви среща с Иван Звездев, който споделя как празнува и каква трапеза приготвя за празника си.
- Носите едно от най-популярните имена у нас – Иван. А как посрещате празника?
- Всеки повод за празнуване е хубаво и полезно нещо. Без значение какъв е, всеки празник трябва да се изживява пълноценно, без да се препива, въпреки че всички правим тази грешка, без да искаме и после съжаляваме. На празника винаги е важно да се уважат родители и приятели, защото това зарежда с енергия и здраве, нищо че ще се ангажираме с трапезата.
- Трапезата сигурно е важна за Вас. Имате ли нещо любимо, което приготвяте за близки и приятели по този повод?
- Да, винаги намирам кана домашно вино, прочутото гърне с пържолки. Моите близки приятели знаят и го очакват, друго не искат, това им е достатъчно. И още няколко домашни мезета, които винаги приготвям още от октомври, за да може да узреят напълно, визирам пастърмата и суджук. Тези неща винаги са на трапезата и са повод да се видим, защото вече през социалните мрежи като че ли почти всичко научаваме кой къде е бил и с кого, какво е постигнал и по-рядко се сещаме да се събираме, а именият ден точно това прави – събираме се с близки и приятели.
- И какво си пожелавате за Новата година?
- Като гледам колко конфликти има по света, забелязвам и че през последните години демокрация, думата „мир” никой не си я пожелава. В детството ми това беше основен поздрав, а сега си пожелаваме много други неща, но виждаме, че мирът е нещо много крехко и ранимо, лесно за изгубване и неоценявано, когато си в една мирна държава. Това е първото ми пожелание, както и мечтата да не изчезва мирът, да не се нарушава, винаги да ни съпътства и второто е здраве, и нищо друго, останалото е лесно.
- Били сте акробат, чудесно се справихте и пред камерата в телевизионните кулинарни предавания, имате ли проект, с който да ни изненадате през следващата година?
- Аз в момента съм се фокусирал върху популяризирането на България и българската кухня като акцент на испански език в интернет, и то най-вече в YouTube. Това съм си поставил за цел - да работя за популяризирането на България и като кажа нещата, които хората не знаят, да дойдат тук. И богати, и стойностни туристи да ни посещават, а не само любители на чашката от Европа. Върху това работя, да се покажат други неща от България, които не се знаят по света.
- Част от нашата нематериална култура?
- Да, храненето е също толкова важно, колкото изобразителното изкуство, поезията. По кулинарното изкуство на даден народ можеш да оцениш неговото интелектуално ниво, та дори и неговата мъдрост. Нашата кухня е мъдра като начин на съчетаване на сезоните с продукти и подправки, и с това, че във всяко едно ястие се вижда здравословното. Ще забележите, че по-възрастните хора се хранят точно според Православния календар, където постите са по-чести, блаженето е по-малко, а високото кръвно, затлъстяването и диабетът - тези болести са по-рядко срещани сред хората, които спазват тази традиция. И е важно да се знае, че България има точно такава кухня. Аз го изпитвам по себе си и по по-големите от мен, които се хранят здравословно. Така че, ако спазваме традициите, със сигурност няма да си навредим, само ще спечелим.
- Да допълня, че във Флоренция Леонардо да Винчи е експериментирал с желето в ресторанта „Трите жаби” и се твърди, че е открил сладоледа. Наистина големите творци отделят време, уважават и експериментират в кухнята.
- Да, така е. То е част от развитието ни. Всеки човек в своята сфера търси промени, понякога без да иска, в други моменти нарочно с цел да си направи по-разнообразен и интересен живота.
-Пожелаваме Ви една щастлива и успешна Нова година, в частност и за този проект за популяризиране на нашата кухня.
- Благодаря. Всичко хубаво и весели празници!
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/obshtestvo/kak-shte-posreshtne-ivanovden-liubimiyat-gotvach-zvezdev/
Коментари (0)
Добави коментар