Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Как ще посрещне Ивановден любимият готвач Звездев?

Общество

Как ще посрещне Ивановден любимият готвач Звездев?

Как ще посрещне Ивановден любимият готвач Звездев? - Tribune.bg
Снимка:

Нека мирът и здравето винаги ни съпътстват, пожела Иван Звездев

Навръх Ивановден Tribune.bg Ви среща с Иван Звездев, който споделя как празнува и каква трапеза приготвя за празника си.

-   Носите едно от най-популярните имена у нас – Иван. А как посрещате празника?

-  Всеки повод за празнуване е хубаво и полезно нещо. Без значение какъв е, всеки празник трябва да се изживява пълноценно, без да се препива, въпреки че всички правим тази грешка, без да искаме и после съжаляваме. На празника винаги е важно да се уважат родители и приятели, защото  това зарежда с енергия и здраве, нищо че ще се ангажираме с трапезата.

Трапезата сигурно е важна за Вас. Имате ли нещо любимо, което приготвяте за близки и приятели по този повод?

-  Да, винаги намирам кана домашно вино, прочутото гърне с пържолки. Моите близки приятели знаят и го очакват, друго не искат, това им е достатъчно. И още няколко домашни мезета, които винаги приготвям още от октомври, за да може да узреят напълно, визирам пастърмата и суджук.  Тези неща винаги са на трапезата и са повод да се видим, защото вече през социалните мрежи като че ли почти всичко научаваме кой къде е бил и с кого, какво е постигнал и по-рядко се сещаме да се събираме, а именият ден точно това прави – събираме се с близки и приятели.

-  И какво си пожелавате за Новата година?

-  Като гледам колко конфликти има по света, забелязвам и че през последните години демокрация, думата „мир” никой не си я пожелава. В детството ми това беше основен поздрав, а сега си пожелаваме много други неща, но виждаме, че мирът е нещо много крехко и ранимо, лесно за изгубване и неоценявано, когато си в една мирна държава. Това е първото ми пожелание, както и мечтата да не изчезва мирът, да не се нарушава, винаги да ни съпътства и второто е здраве, и нищо друго, останалото е лесно.

Били сте акробат, чудесно се справихте и пред камерата в телевизионните кулинарни предавания, имате ли проект, с който да ни изненадате през следващата година?

- Аз в момента съм  се фокусирал върху популяризирането на България и българската кухня като акцент на испански език в интернет, и то най-вече в YouTube. Това съм си поставил за цел - да работя за популяризирането на България и като кажа нещата, които хората не знаят, да дойдат тук. И богати, и стойностни туристи да ни посещават, а не само любители на чашката от Европа. Върху това работя, да се покажат други неща от България, които не се знаят по света.

Част от нашата нематериална култура?

-  Да, храненето  е също толкова важно, колкото изобразителното изкуство, поезията. По кулинарното изкуство на даден народ можеш да оцениш неговото интелектуално ниво, та дори и неговата мъдрост. Нашата кухня е мъдра като начин на съчетаване на сезоните с продукти и подправки, и с това, че във всяко едно ястие се вижда здравословното. Ще забележите, че по-възрастните хора се хранят точно според Православния календар, където постите са по-чести, блаженето е по-малко, а високото кръвно, затлъстяването и диабетът -  тези болести са по-рядко срещани сред хората, които спазват тази традиция. И е важно да се знае, че България има точно такава кухня. Аз го изпитвам по себе си и по по-големите от мен, които се хранят здравословно. Така че, ако спазваме традициите, със сигурност няма да си навредим, само ще спечелим.

Да допълня, че във Флоренция Леонардо да Винчи е експериментирал с желето в ресторанта „Трите жаби” и се твърди, че е открил сладоледа. Наистина големите творци отделят време, уважават и експериментират в кухнята.

-  Да, така е. То е част от развитието ни. Всеки човек в своята сфера търси промени, понякога без да иска, в други моменти нарочно с цел да си направи по-разнообразен и интересен живота.

-Пожелаваме Ви една щастлива и успешна Нова година, в частност и за този проект за популяризиране на нашата кухня.

- Благодаря. Всичко хубаво и весели празници!


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети