Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Как жители и община преобразиха столичния квартал „Банишора“

Общество

Как жители и община преобразиха столичния квартал „Банишора“

Как жители и община преобразиха столичния квартал Банишора - Tribune.bg
Снимка:

Докато в район „Сердика“ в София община и граждани правят чудеса от храброст, инициирайки редица патриотични дейности, с които допринасят за облика на града и квартала, в който живеят, в район „Красно село“ примерите за злоупотреби с местната власт, „екстравагантни“ решения и съмнителни дейности не са един или два. За гордостта от родолюбието и срама от порочните практики разказваме в следващите редове.

Единствената църква в столичния квартал „Банишора“ „Св. Андрей Първозвани“ ще бъде основно ремонтирана и обновена. Храмът е построен през 1926 година и е уникален по своя замисъл.

„Този храм е замислен като храм-паметник на опълченците. Идеята е била той да бъде с големината на „Александър Невски“, със златни кубета, и тъй като е на хълм да се вижда от всяка точка на София“, разказа Драгомир Младенов, който е зам.-председател на Младежки консервативен клуб пред you tube канала „Кажи честно с Ани“.

Съдбата на църквата обаче никак не е лека. През 1944 година, по време на англо-американските бомбардировки, тя също попада под обстрел. Впоследствие е възстановена, но през 70-80-те години заради грешни конструктивни решения и заради специфичния ландшафт църквата потъва, което налага спешни ремонти. По думите на хората в района опасността от срутване на камбанарията е била напълно реална. Пукнатините по фасадата свидетелстват за тежките изпитания на времето. Точно, когато съдбата на църквата изглежда предрешена, се случва чудото.

Третото правителство на Бойко Борисов отпуска 580 хиляди лева за цялостен ремонт на храма, но заради ковид пандемията и бюрократични спънки началото му се отлага с около две години. Към днешна дата обаче ремонтът вече тече с пълна сила. Голяма заслуга за това има кметът на район „Сердика“ инж. Тодор Кръстев.

Благодарение на него на метри от църквата е възстановено и неделното училище, което приема и малки, и големи. Там се провеждат и курсове по дърворезба.

За родолюбието на общината и гражданските активисти в ж.к. „Банишора“ показателни са и улиците в района, които са се превърнали в своеобразен музей, който пази нашата история и вяра.

„Направихме една акция. За около месец-два се събра нужната сума. Общината осигури осветление. През нощта също е много хубаво“, разкри Драгомир Младенов.

Средствата са събрани чрез дарение. А учител по история, младежи и художници реализират проекта. Сега голяма част от жилищните сгради в „Банишора“ са изрисувани с трибагреници и не само.  

Погледите веднага привлича образът на Свети Георги Софийски Нови, който е изобразен на един от блоковете. Истинско произведение на изкуството!

Не може да се подмине и ликът на Димитър Списарѐвски, известен български офицер и летец на изтребител, кавалер на ордена „За храброст“, който загива геройски по време на бомбардировките на София през Втората световна война.

Професионалната гимназия по екология и биотехнологии „Проф. д-р Асен Златаров“ също е реновирана.

На Надлез „Надежда“ пък гордо се вее 30-метров трикольор.

Тази година Столична община също е обзета от духа на патриотизма. По случай 3 март по предложение на председателя на СОС Георги Георгиев и зам.-кмета по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ Мирослав Боршош всяко училище, детска градина и ясла в София получи нов трибагреник.

Така общо 625 български знамена бяха осветени и дарени.

За съжаление обаче, след добрите примери идват лошите. В пълен контраст на разказаното до тук, е случващото се в район „Красно село“, където „паметна плоча“ с надпис „Тук през 1873 г. е погребан Васил Левски“ изникна на най-невероятното място, което човек би си представил. Тя е разположена между колите върху две паркоместа в столичния квартал.

Наистина някога някъде на това място се е намирало така нареченото ново гробище. Но едва ли мястото на Левски трябва да бъде именно там, насред паркинга.

Ако отнякъде Апостолът на свободата гледа, може би ще се завърти в гроба, виждайки каква „почит“ му се отдава.

„Този паметен знак няма за намерение да твърди, че точно там е гробното място на Апостола, а по-скоро има за намерение да популяризира тази хипотеза“, обясни зам.-кметът на район „Красно село“ Николай Веселинов.

По време на откриването на „паметната плоча“ обаче, кметът Росина Станиславова каза друго. Тя обяви, че именно на пътното платно се намира гробното място на Васил Левски.

Хората от района изразиха възмущението си от местоположението и вида на така нар. паметна плоча.

От общината се оправдаха, че това е временен паметен знак и е по повод открити преди седем години документи.

Ден по-късно се оказа, че кметицата на „Красно село“ е в конфликт на интереси. Това беше потвърдено с решение на Върховния административен съд след проверка на антикорупционната комисия. Според магистратите като ръководител на проект с евросредства тя е сключила трудов договор с дъщеря си. За деянието си кметицата отнесе глоба от 5000 лева. Срещу Станиславова се водят и още две съдебни дела за конфликт на интереси, установени от КПКОНПИ.  

И това е само малка част от дългия списък „заслуги“ от творчеството на Росина Станиславова като кмет на „Красно село“.

Неслучайно жителите на района й спретнаха „прощално парти“ пред общината на изпроводяк със скандирания „Довиждане“, очевидно меко казано недоволни от нейното управление.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Банишора
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети