Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Каква ще е съдбата на болница „Лозенец“?

Общество

Каква ще е съдбата на болница „Лозенец“?

Каква ще е съдбата на болница Лозенец? - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът настоява тя да не е правителствена

Болница „Лозенец“ да премине към Министерството на здравеопазването. За това се обяви премиерът Бойко Борисов и посочи, че няма възражения тя да остане многопрофилна.

„Държат да остане такава каквато е, нека остане. Но държа тя да си отиде към Министерството на здравеопазването. Там са компетентните органи, там е контролът, там е медицински одит“, подчерта премиерът Борисов. Той посочи и че Министерски съвет не е компетентен да управлява болница.

Според  председателя на здравната комисия в Народното събрание д-р Даниела Дариткова очевидно МС няма капацитет да управлява лечебно заведение, щом болницата е натрупала толкова големи задължения. Дариткова е на мнение, че бъдещето на болницата може да се реши и от МС.

Има предложение болницата да бъде превърната в педиатрична, като Дариткова го подкрепя.

"Мисля, че идеята за това да се използва базата на болница „Лозенец“ и да се изградят там наистина структури, които да обединят в себе си всички грижи за децата, които се оказват на разпокъсани места в София, не е лоша и не бива да бъде изоставена“, посочи тя.  

Тя припомни, че вчера на свое заседание комисията не е подкрепила законопроекта за изменение на закона за лечебните заведения, внесен от МС, с който се предлага болница „Лозенец“ или както е по-известна Правителствена болница, да не бъде на подчинение на МС. По думите й в мотивите към законопроекта се казва, че ще се прави детска болница, но няма законодателно предложение в това отношение.

„Чу се предложение от Софийския университет да я вземат като болница към тях. Ако те са склонни да приемат болницата с активите и пасивите, това също може да се случи. Имаме такива случаи", подчерта председателката на парламентарната здравна комисия.

От своя страна ръководството и целият екип на Университетска болница „Лозенец“ излязоха с отворено писмо, в което подкрепят решението на министър-председателя Бойко Борисов да запази бившата Правителствена болница като Национално многопрофилно лечебно заведение и учебно-клинична база на СУ “Св. Климент Охридски“. „Ние ще продължим да подкрепяме идеята за изграждането на нова Национална детска многопрофилна болница в България“, се посочва в позицията.

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема