Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Калин Сърменов: Държавата и Боил Банов правят всичко възможно да спасят театрите

Общество

Калин Сърменов: Държавата и Боил Банов правят всичко възможно да спасят театрите

Калин Сърменов: Държавата и Боил Банов правят всичко възможно да спасят театрите - Tribune.bg
Снимка:

„Ние се борим с какво ли не, гледаме да оцелеем, те ще вдигат юмруци“, коментира протестите актьорът и директор на Сатиричния театър

Вчера в Министерството на културата се състоя срещу между министър Боил Банов и директорите на театрите от цялата страна. Актьорът Калин Сърменов, който ръководи успешно Сатиричния театър „Алеко Константинов“ вече три години, също присъства на нея.

Сърменов сподели какви теми са били обсъждани, как театралното изкуство в България ще продължи да вирее в условията на пандемията, както и какви са впечатленията му от работата на Министерството на културата спрямо кризата в бранша и на правителството спрямо цялата държава в условията на пандемия.

„Обсъдихме начина на работа. Решението на Министерски съвет и на Министерството на културата да ни оставят да работим на 30 процента за мен е изключително постижение от гледна точка на това, че по този начин се поддържа животът на театрите и на нас самите. Министерството предприема ход, чрез който да ни подпомага допълнително, като приходите, които изкараме ще бъдат умножавани според Методиката за финансиране на театрите по 3. Тоест, ако изкараме 1000 лева, ще получим още 3000 лв., с които ще се подпомогне производството, изграждането на нови проекти, плащане на авторски права - ако е необходимо, плащане на хонорари, накратко - ще разполагаме с повече пари“, заяви пред ПИК Калин Сърменов.

По думите му тази нова система на финансиране влиза в сила от 1 ноември. Директорът на Сатирата заяви още, че е доволен от срещата с министър Банов.

„Няма как да не оценявам усилията на Министерството на културата да подпомага театрите, за да работят и по време на пандемията. В момента държавата ни поема заплатите и ни дофинансира приходите. Това е чудесно за запазването на културата в България. По този начин Министерството застава плътно зад нас до края на следващия сезон и ни дава възможност да работим на спокойствие, макар и на 30%“, отбеляза той.

От думите на Сърменов става ясно още, че е обсъждано да се върне мярката от лятото - на 50%, публика но това няма да стане в следващите две седмици, а и зависи от развитието на пандемията.

„Но аз мисля, че публика на 50% едва ли ще дойде, защото страхът е прекалено голям. Така, че съм щастлив и на 30 процента. Ние се справяме добре, Сатиричният театър играе всяка вечер, независимо на коя сцена, публика има“, подчерта директорът на Сатиричния театър.

Той се присъединява категорично към мнението на Боил Банов, че културните ни институти като театрите и оперите са едни от най-сигурните обществени места към този момент.

„Специално при нас в Сатирата мерките са безупречни. Зрителите не бива да се плашат. Ние сме единственият театър със сертификат от РЗИ за климатичната инсталация, която е последна дума на техниката. Поставихме я през септември миналата година. Вече има такава вентилация и в отремонтираната Камерна зала. Така, че Сатиричният театър е крачка напред пред останалите театри и предлага изключителни условия за безопасност“, посочи Сърменов.

Той изрази мнение, че на този етап не съществува опасност Сатирата да затвори врати.

„Ние сме доста гъвкави, ако мога така да се игразя - отменяме представление, само ако имаме болен актьор. Ще продължим да играем всяка вечер. Тези дни ще имаме събрание с художествения съвет, на което да решим как да действаме спрямо нашата „черешка на тортата“ за този сезон – „Сатирично кабаре“. Много ми се иска нещо толкова впечатляващо, каквото се получава това представление и каквото досега не е имало в България, да не бъде играно само пред 30 % публика. Този спектакъл е взрив от емоции! Един такъв ценен продукт не бива да бъде просто захвърлен в пространството. Обмисляме премиера преди Нова година, но да видим...“, заяви Сърменов.

Според него всеки директор трябва да намери най-точния подход, за да запази театъра, артистите, публиката...

„Няма една и съща формула за всички театри - дали ще са софийските, дали ще са куклени, дали ще са музикални театри... Всеки трябва да действа според собствената си среда. Държавата прави всичко възможно, но трябва и ти да направиш, не може само със седене“, категоричен е той.

По думите на актьора по-адекватни мерки от настоящите няма. Той е намнение, че Министерски съвет и министър-председателят опитват да постигнат баланс между това да работим, да има живот, да има икономика и в същото време да се спазват мерките и да има сериозно отношение към здравето на хората.

„По отношение на този баланс мисля, че сме на едно от предните места на Европа. Вижте колко страни затвориха вече, докато ние продължаваме. Това много ми харесва - това ти дава стимул, дава ти усещане, че нещата ще се оправят“, смята Сърменов.

Според него на първо място трябва да се отдаде заслужено внимание и благодарност на лекарите! Актьорът е възхитен от здравния министър Костадин Ангелов.

„Той е изключителен, той е находка! Вдъхва доверие, успява да създаде усещане за сигурност и перспектива. Трябва да ги пазим хората като него. Гордея се, че има такива хора като проф. Ангелов“, заяви директорът на Сатирата.

Калин Сърменов коментира протестити така: „Аз съм изказал многократно моето отношение към протестите. Протестите са страшни глупости, тези хора и президентът включително, които подклаждат тези ненавист, омраза и напрежение, тях Господ да ги съди. Ние се борим с какво ли не, гледаме да оцелеем, те ще вдигат юмруци... Но важното е, че държата и правителството се справят много добре!“  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още