Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Калоян Паргов: Подкрепа за Бонев – не. Ситуацията около него прилича на детска фикс-идея

Общество

Калоян Паргов: Подкрепа за Бонев – не. Ситуацията около него прилича на детска фикс-идея

Калоян Паргов: Подкрепа за Бонев – не. Ситуацията около него прилича на детска фикс-идея - Tribune.bg
Снимка:

Въпросът според него е има ли мегдан БСП да управлява в София, макар и с 9 общински съветници

Не бих посъветвал БСП-София за подкрепа на Борис Бонев.

„Цялата ситуация около него ми прилича на детска фикс-идея. Може да се намерят по-приемливи фигури от Бонев“, заяви в интерю за „24 часа“ Калоян Паргов -  бивш лидер на столичните социалисти и настоящ председател на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ).

Той определи като екзотична идеята на Нинова да се сложи на поста председател най-възрастният – в случая тъмносинята Грети Стефанова

„Избирането на председател на СОС е знак, че е сформирано управляващо мнозинство на базата на общи цели, задачи и приоритети. Това е разковничето“, коментира Паргов. Според него има вариант ГЕРБ и ПП-ДБ да си разпределят властта и да е ясно кой е управляващ и кой - опозиция.

„Със сигурност и сред останалите ще има такива, които ще подкрепят или ще се включват в едни или други решения. БСП ще остане опозиция заедно с „Възраждане” и ще се повтори ситуацията от парламента. Въпросът е има ли мегдан да се търси възможност БСП за първи път да управлява, макар и с 9 съветници в Столичната община. И дали това е приемливо за градската организация. Пак казвам - това е решение на политическия орган – Градския съвет. Кой взе решението БСП да участва в коалиция с ПП и ДБ? Националният съвет. Там имаше дискусия и различни аргументи „за” и „против”, след това се правиха работни групи по политики и т. н. Дали беше успешно това управление, е тема на друг разговор“, уточни председателят на СИНПИ.

За новия кмет Васил Терзиев и ситуацията, която го „зарина“ покрай снега Паргов заяви:

„Няма опит, защото едно е да управляваш частна компания, друго е да управляваш столицата. А той допусна една грешка, специално със снега - трябваше да упражни контрол и влияние върху отговорните структури. Но очевидно, че и администрацията подведе новия кмет. А това означава, че той още няма авторитет сред нея. Тоест - самият Терзиев трябваше да упражни малко повече воля, сила, настояване, за да накара тази администрация да се съобрази и да свърши това, което е вършила години наред“, поясни бившият председател на БСП-София. По темата с новия ляв фронт на Корнелия Нинова той е на мнение, че с него се цели да се вземе инициативата, за да не бъде изпреварена. Правилно като тактика, въпросът е какъв ще бъде крайният резултат, уточни Паргов. „Тези, които говорят, че трябва ново ляво, са същите, които не могат да преборят лидерката вътре в партията. Затова искат да направят нещо, което да конкурира и убие БСП“.

Паргов обясни, че в кампанията за местния вот ударите под кръста са били до последно, а преди вътрешните боричкания са спирали в името на „голямата битка“

„Нека кажем първо, че резултатите от местните избори не са отчайващи. Те обаче не са и повод за огромна радост, затова нека бъдем малко по-смирени. Радостта идва от това, че можеше да бъде и по-зле, съдейки по резултатите от парламентарните избори. Но очевидно тук е сработил един местен вътрешнопартиен механизъм за самосъхранение, който даде по-висок резултат като гласове за общинските листи спрямо националните парламентарни. Това е червена лампа за ръководството при следващите парламентарни избори да търси по-подходящи хора по места, които ще привлекат повече гласове от досегашните“.

Председателят на Стратегическия институт за национални политики и идеи не пропусна и темата с демографската политика

„По лични карти българите са близо 9 милиона, но в България сме 6,5 млн. Друга важна тема, свързана с демографията, е образованието и ние ще я поставим скоро, на 4 декември“, даде заявика още той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети