Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Каназирева: Замърсяването на Марица е от пластмаса

Общество

Каназирева: Замърсяването на Марица е от пластмаса

Каназирева: Замърсяването на Марица е от пластмаса - Tribune.bg
Снимка:

Няма притеснения за качеството на питейната вода, каза областният управител на града

Все още не може да се каже със сигурност кой замърсява водите на река Марица, но първоначалните данни сочат, че рибата е умряла заради мленки от пластмаса - неразтворими части, които постъпват от пречиствателна станция, каза областният управител на Пловдив Дани Каназирева пред bTV.

Източникът най-вероятно е пазарджишка фирма, която преработва пластмаса. Вчера излязоха проби, че не е налице цианид, допълни още Каназирева.

Към настоящия момент няма притеснения за качеството на питейната вода. Засега съветваме да не се лови и консумира риба от водите на р. Марица, каза Каназирева.

От ВиК-Пловдив превантивно са спрели сондажите в близост до реката. Градът е защитен и няма опасност за водата, която тече в чешмите на пловдивчани, увери главният инженер на водното дружество.
Продължава проверката на прокуратурата, полицията и екоинспекцията, за да установят кой е виновен за екокатастрофата и каква е причината за отравянето на водата.

Една от версиите, по които се работи, е, че предприятието за рециклиране на пластмаса в Пазарджик е измило силно токсични бидони и водата е изтекла в приток на Марица.

От Българската агенция по храните предупреждават хората да не купуват риба от нерегламентирани места в региона, както и да не бъдат допускани животни в близост до реката.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати