Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кантарджиев: Британският щам на коронавируса вече е в България

Общество

Кантарджиев: Британският щам на коронавируса вече е в България

Снимка:

Отпускането на мерките ще е поетапно

Вече има косвени доказателства, че новият щам на коронавируса от Великобритания е дошъл и в България, коментира за дир.бг директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Много е важно да се знае, че мутацията не пречи на ваксините, не пречи на диагностиката и също, че няма медицински доказателства, че е по-инфекциозна. И най-важното - няма никакви доказателства, дори напротив, че заразените с него прекарват по-тежко болестта", посочи микробиологът и член на Националният оперативен щаб.

По думите му всеки щам, който е преминал от животно по хората и прави епидемично разпространение, мутира като по-прилепчив, по-лесно заразява други хора и обикновено заболяването минава по-лесно.

„Внимаваме, работим и мисля, че до средата на месеца ще можем да кажем колко и кога имаме такива мутации. Мутацията не пречи на ваксините, мутацията не пречи на диагностиката, нямаме медицински доказателства, че е по-инфекциозен и най-важното - никакви доказателства, даже напротив, че прекарваш по-тежко болестта", категоричен е проф. Кантарджиев. Според него около 1 млн. българи вече са се сблъскали със заболяването, а вероятността да го повторят е изключително малка, тъй като в световен мащаб медицински доказани са 1 случай на 2 млн. болни.

"По моя сметка може би 15% от хората имат имунитет, защото са прекарали заболяването. Сега много се говори колко е траен този имунитет - който е боледувал има много малка вероятност пак да се разболее. От 80 млн. души, минали през болестта по света, медицински описани с достатъчно доказателства са 40 такива случаи“, напомни специалистът. Той призова лекарите да са особено внимателни какво говорят в публичното пространство за ваксинациите, които са най-добрият научно доказан начин за спасяване от пандемията.

„Мерките, които се взеха в училищата са много добри“, коментира проф. Кантарджиев, който не намира опасност в отворените преди ден детски градини и присъствените уроци за децата от началните класове. Експертът е категоричен, че децата боледуват 10 пъти по-малко от възрастните. Той препоръчва мерките да се разхлабват поетапно, за да запазим оптимистичния резултат от последните дни.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още