Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кантарджиев: Никога не сме се проваляли с ваксинационната ни политика

Общество

Кантарджиев: Никога не сме се проваляли с ваксинационната ни политика

Снимка:

Досега не сме се издънвали във ваксинационната ни политика. Това заяви пред bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по повод на предстоящото ваксиниране у нас срещу COVID-19.

По думите му предприетите до момента мерки са целели да облекчат здравната система до откриването на ваксина, а след появяването ѝ е започнала негативна вълна в обществото срещу поставянето ѝ.

„Ваксините няма да са опасни за здравето, опасни могат да са с това, че да създадат само за една година имунитет или да създадат имунитет, с който да се заразиш, но да го изкараш по-леко“, обясни проф. Кантарджиев и уточни, че с нетърпение чака препаратите, за да се ваксинира.

Той посочи, че преди да започне реалната ваксинация, предстои препаратите да се регистрират от европейските регулаторни органи.

„Това е една солидарна политика на Европейската комисия, така че всички европейски граждани да имат равен достъп до ваксини“, каза проф. Кантарджиев и допълни, че в другите държави хората не са толкова скептични срещу ефикасността на препаратите.

Той уточни, че у нас се чакат три вида ваксини:

На основата на информационна РНК – инжектирана, тя влиза до най-близките клетки в организма и я кара да произвежда антитела срещу вируса;

На основата на друг вирус, в който е закодиран COVID-19;

На основата на готов белтък от антиген;

Проф. Кантарджиев посочи, че последните са най-подходящи за хора с придружаващи заболявания и за рисковите групи. Той добави, че компанията „Модерна“ от години произвеждат ваксини по РНК технологията, които са с доказана ефективност.

„Ваксините са спасили много хора и се надявам сега да направим така в обществото, че да се създаде един имунитет и да отпадне този страх от заразяване, да спрем с това пълнене на болниците“, допълни експертът. Той заяви, че през следващите два месеца у нас ще пристигнат ваксини от първия тип (РНК), а те са най-подходящи за работещите в здравни заведения, Бърза помощ и фармацевтите.  


Коментари (3)

Тартаковер Тук възникват няколко въпроси и е редно да се получат разумни отговори.
Преди всичко, защо сме предвидили да закупим 13 милиона ваксини, след като в България едва ли има 7 милиона с бебетата ? При това не всички искат да се ваксинират, други са преминали Ковид-а и не им е необходимо ваксиниране(думи на лекари, не мои) ? Ще ни принудят задължително ли, въпреки сегашните твърдения?
Второ-истина ли е, че всяка държава закупила ваксина, ще подписва декларация, че фирмите производители не носят отговорност за евентуално появили се последствия за здравето?
Трето- защо колеги професори на този, категорично отказват по телевизии да се васкинират, въпреки че не са антиваксъри ? Напр. проф.Чурбанов-виден специалист в областта на разработване на българската ваксина. Самият той подчертава че се е ваксинирал за много болести, но с тези ваксини няма да го направи?
05.12.2020 11:35 / Отговор
Тартаковер Има още въпроси, които всеки следящ тези процеси може да зададе, Имам ги и аз. Но да отговори дори само на тези, пак обществото у нас ще се поуспокои. Нека и колегите тук се опитат да отговорят. Надявам се на разумни отговори, защото простащините на примитивни хора като Киро Бизона, тук са неуместни. Става въпрос за сериозни неща, свързани със здравето ни и това на нашите близки.
05.12.2020 11:39
К. К. Могат да се наложат 2-3 ваксинац. вълни...
05.12.2020 15:38

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още