Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кантарджиев: През май-юни може да се постигне колективен имунитет с РНК ваксини

Общество

Кантарджиев: През май-юни може да се постигне колективен имунитет с РНК ваксини

Кантарджиев: През май-юни може да се постигне колективен имунитет с РНК ваксини - Tribune.bg
Снимка:

В страната вече се наблюдават нови варианти на коронавируса

През месеците май-юни в България може да се постигне колективен имунитет с РНК ваксини, които ще пристигнат в достатъчно количество, коментира за БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

Той напомни, че през април чакаме още 250 000 ваксини, а през май още милион.

„През май - всяка седмица по 250 000 на „Пфайзер" и 350 000 всяка седмица през юни, и още 250 000 на „Модерна". Така че, ще имаме достатъчно РНК ваксини за постигане на колективен имунитет“, смята проф. Кантарджиев.

Относно темата за въвеждането на ваксинационни сертификати за пътуване той изтъкна, че България одобрява сертификатите.

„Ние си даваме сметка, че сме туристическа дестинация и мисля, че се прави много активна политика и с нашите съседи, и на ниво ЕС, да има едно по-свободно, но контролирано придвижване на хора“, уточни проф. Кантарджиев. Той обясни, че на европейско ниво сертификатът съдържа много малко данни - името на лицето и това дали е изкарало коронавиус, има ли създадени антитела и какъв е имунният отговор, ако е изследван и трето - дали е ваксиниран.

„Всяка ваксина е лекарство и се прилага по препоръките на производителя - ако един производител е казал две дози, значи трябва да се прилага в две дози“, подчерта проф. Кантарджиев.

Във връзка с прилагането на ваксината на "АстраЗенека" и дали тя може да се комбинира с друг вид той бе категоричен, че изследвания по този въпрос са започнали през февруари, като до седмица-две ще има и резултат от тях. Според него все още  юридически не е издържано да се прилагат две дози от различни ваксини. Той подчерта, че тромбозите при препарата на „АстраЗенека“ стават само при първа игла на ваксината и се наблюдават сравнително по-често при млади жени във фертилна възраст, които вземат контрацептивни средства.

„Рискът е, вчера разговарях и с колеги от Германия - когато жената е в овулация и приема първа доза от "АтраЗенека". Това аз наричам имунна тромбоза и тя трябва да се лекува с гама глобулин, за да се предпази човекът“, обясни професорът.

Според него проявите на тромбози са толкова рядко, че все още не може да се каже как механизмът за образуване на тромби зависи от ваксината.

„При втора игла няма описан случай на тромбоза“, увери Кантарджиев. Професорът обясни, че в страната вече се наблюдават нови варианти на коронавируса.

„Те са в Северна България. В момента ги уточняваме и веднага ще бъде съобщена повече информация“, допълни Кантарджиев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати