Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кантарджиев: Съвсем близо сме до овладяване на епидемията

Общество

Кантарджиев: Съвсем близо сме до овладяване на епидемията

Кантарджиев: Съвсем близо сме до овладяване на епидемията - Tribune.bg
Снимка:

За да видим светлината в тунела, трябва да спазваме мерките, призова той

Проф. Тодор Кантарджиев обясни статистически къде се намира България в епидемията от коронавирус. „При грипа един болен заразява 1,5-2 души. А при коронавируса това репродуктивно число без контрол и мерки е 3. Един човек заразява трима. Това е много важно число, защото отразява дали мерките са адекватни. Когато това число е по-малко от 1, означава, че епидемията е овладяна. В момента при нас това число е около 1“, обясни членът на Националния оперативен щаб.

„Последните две седмици го поддържаме именно толкова, а в първите седмици на заболяването беше 1,7. Сега виждате колко сме го ограничили вируса и това зависи от усилията на обществото и дали хората спазват мерките. Това ще бъде светлината в тунела на тази епидемия“, допълни той.

Друг важен показател за развитието на заразата е времето за удвояване на случаите. „Колкото е повече, толкова е по-добре“, каза проф. Кантарджиев.

„След първите случаи през март времето за удвояване беше 10 дни, после стана 12, а сега вече е над месец. Помните как европейската държава с най-много случаи имаше удвояване за 5 дни. При нас това е много ниско число и това означава, че мерките дават своята ефективност, въпреки критиките, че сме плашели. Но е видно, че това е правилно и трябва да продължим с дистанцията и хигиената“, призова проф. Кантарджиев.

Той обясни, че в България е имало 120 хиляди карантини. „Може да си представите какъв ресурс на полицията, гранична полиция и РЗИ е вложен, за да се ограничи заразата с тези навременни мерки и да останем на разпространение от тип огнища“, допълни той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети