Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Каракачанов награди ген. Мутафчийски за Деня на народните будители

Общество

Каракачанов награди ген. Мутафчийски за Деня на народните будители

Снимка:

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди ген. Венцислав Мутафчийски по случай Деня на народните будители.

Каракачанов награди изявени общественици. Отличията се дават за доказани заслуги в областта на българската наука и култура, проявен висок професионализъм, принос към Министерство на отбраната и по случай 1 ноември – Ден на народните будители.

С почетен плакет на Министерството на отбраната бяха удостоени генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски – началник на ВМА и главен лекар на Въоръжените сили; Иван Стамболов – Сула – известен български блогър, публицист и писател; Димитър Димитров – издател, писател-историк; журналистът и водещ на обзорното политическо предаване „Панорама“ по БНТ Бойко Василев, издателят и създател на издателство „БАРД“ Йордан Антов; Галина Златарева – писател, автор на исторически романи; писателят Добри Божилов, Петко Колев – председател на Общобългарската фондация „Тангра ТанНакРа“ и едноименното издателство и Димитър Димитров, съпредседател на фондацията и издателството. С почетен плакет на Министерството на отбраната са отличени и известният български писател и издател Иван Гранитски, Неда Антонова – писател, автор на множество исторически романи и обичаният български актьор Антон Радичев, които по обективни причини не можаха да присъстват на церемонията.

„Всеки един от вас с нещо е накарал българина да се събуди, да се замисли. Един народ, който не мисли, който не може в главата си да начертае бъдещето си като народ, няма бъдеще“, каза в словото си министър Каракачанов.

Той подчерта, че по традиция в навечерието на 1 ноември Министерството на отбраната награждава не само хора, свързани с армията, но и учени и общественици, които имат заслуга за събуждането на българската нация. „Възраждането има общо с армията, защото онези български воини, които почитаме, и с който се гордеем, нямат загубено сражение, именно благодарение на това, че са били достатъчно просветени, достатъчно осъзнати като българи. Днес и армията и цялото българско обществото има нужда от своето ново възраждане“, каза министър Каракачанов. Той благодари на отличените, пожела им успех и изрази надежда, че будителите в България ще стават все повече и повече.

„Радваме се, че има институция като министерство на отбраната, която всяка година обръща внимание и награждава българи, които днес правят нещо в името на българското. Убедена съм, че ще продължим по същия начин да правим полезни неща за България“, каза Галина Златарева от името на всички наградени.

Церемонията се състоя в Министерството на отбраната при спазване на всички противоепидемични мерки и в присъствието на ограничен брой гости.  


Коментари (2)

стефан С цялото ми уважение към генерал Мутафчийски, честито! Бях си спретнал днес един текст, за мой срам, не се присетих за толкова много достойни хора.

---
„Бъдете будни и се молете, за да не паднете в изкушение: духът е бодър, а плътта – немощна". Матей 26:41 Библия, синодално издание

Бъдете БУДНИ. Тези Евангелски слова са в основата на честване на будителите.
Това не са будилници. Не са журналисти. Не са учители. Не са писатели, художници, музиканти. Не са свинари, винари, строители, предприемачи, банкери и фабриканти.

Будителите са предимно от средите на Църквата или въцърковени люде. Те събуждат потъналите в грехове, забравилите Бога.
Не бива да бъдат бъркани със светската суета, меценатството, благотворителността, ваячите на художества, филантропите, интелектуалстващите, многознайковците, ерудитите от света.
30.10.2020 18:16 / Отговор
стефан Лично аз виждам неколцина съвременници, съизмерими с Партений Павлович, авторът на Стематография Христофор Жефарович и останалите НЕМНОГО наши Будители. Такива са моят свещеник изповедник, колегите му, десетмината свещеници, които познавам и беседвам с тях. И познатите с публични изяви - Отец Владимир Дойчев, отец Ангел Ангелов, отец Николай Георгиев, отец Лашков от София. Отец Йордан и отец Стефан от Стара Загора. Отец Стефан Стефанов от Русе. Негови Светейшество Патриарх Неофит и целият клир на Българската Православна Църква. Пламен Сивов и съпругата му Илиана, от години са съработници на Божията нива. Прекрасният Иван Стамболов Сула, чийто текстове местят хълмове. Мариян Стоядинов и Върбанов, правещи ИКОНОСТАС по Нова-тв. Госпожа Ани Кръстева, БЛАГОВЕСТИЕ, БНР, програма Христо Ботев. Доктор Николай Михайлов, богослов, лекар.
Неколцина неволно ще пропусна. Но това са.
Това са хората БУДИТЕЛИ. Има много качествени и читави хора. Но малцина ги слушат и чуват посланията им.
30.10.2020 18:18

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още