Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Каракачанов награди ген. Мутафчийски за Деня на народните будители

Общество

Каракачанов награди ген. Мутафчийски за Деня на народните будители

Каракачанов награди ген. Мутафчийски за Деня на народните будители - Tribune.bg
Снимка:

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди ген. Венцислав Мутафчийски по случай Деня на народните будители.

Каракачанов награди изявени общественици. Отличията се дават за доказани заслуги в областта на българската наука и култура, проявен висок професионализъм, принос към Министерство на отбраната и по случай 1 ноември – Ден на народните будители.

С почетен плакет на Министерството на отбраната бяха удостоени генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски – началник на ВМА и главен лекар на Въоръжените сили; Иван Стамболов – Сула – известен български блогър, публицист и писател; Димитър Димитров – издател, писател-историк; журналистът и водещ на обзорното политическо предаване „Панорама“ по БНТ Бойко Василев, издателят и създател на издателство „БАРД“ Йордан Антов; Галина Златарева – писател, автор на исторически романи; писателят Добри Божилов, Петко Колев – председател на Общобългарската фондация „Тангра ТанНакРа“ и едноименното издателство и Димитър Димитров, съпредседател на фондацията и издателството. С почетен плакет на Министерството на отбраната са отличени и известният български писател и издател Иван Гранитски, Неда Антонова – писател, автор на множество исторически романи и обичаният български актьор Антон Радичев, които по обективни причини не можаха да присъстват на церемонията.

„Всеки един от вас с нещо е накарал българина да се събуди, да се замисли. Един народ, който не мисли, който не може в главата си да начертае бъдещето си като народ, няма бъдеще“, каза в словото си министър Каракачанов.

Той подчерта, че по традиция в навечерието на 1 ноември Министерството на отбраната награждава не само хора, свързани с армията, но и учени и общественици, които имат заслуга за събуждането на българската нация. „Възраждането има общо с армията, защото онези български воини, които почитаме, и с който се гордеем, нямат загубено сражение, именно благодарение на това, че са били достатъчно просветени, достатъчно осъзнати като българи. Днес и армията и цялото българско обществото има нужда от своето ново възраждане“, каза министър Каракачанов. Той благодари на отличените, пожела им успех и изрази надежда, че будителите в България ще стават все повече и повече.

„Радваме се, че има институция като министерство на отбраната, която всяка година обръща внимание и награждава българи, които днес правят нещо в името на българското. Убедена съм, че ще продължим по същия начин да правим полезни неща за България“, каза Галина Златарева от името на всички наградени.

Церемонията се състоя в Министерството на отбраната при спазване на всички противоепидемични мерки и в присъствието на ограничен брой гости.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

стефан С цялото ми уважение към генерал Мутафчийски, честито! Бях си спретнал днес един текст, за мой срам, не се присетих за толкова много достойни хора.

---
„Бъдете будни и се молете, за да не паднете в изкушение: духът е бодър, а плътта – немощна". Матей 26:41 Библия, синодално издание

Бъдете БУДНИ. Тези Евангелски слова са в основата на честване на будителите.
Това не са будилници. Не са журналисти. Не са учители. Не са писатели, художници, музиканти. Не са свинари, винари, строители, предприемачи, банкери и фабриканти.

Будителите са предимно от средите на Църквата или въцърковени люде. Те събуждат потъналите в грехове, забравилите Бога.
Не бива да бъдат бъркани със светската суета, меценатството, благотворителността, ваячите на художества, филантропите, интелектуалстващите, многознайковците, ерудитите от света.
30.10.2020 18:16 / Отговор
стефан Лично аз виждам неколцина съвременници, съизмерими с Партений Павлович, авторът на Стематография Христофор Жефарович и останалите НЕМНОГО наши Будители. Такива са моят свещеник изповедник, колегите му, десетмината свещеници, които познавам и беседвам с тях. И познатите с публични изяви - Отец Владимир Дойчев, отец Ангел Ангелов, отец Николай Георгиев, отец Лашков от София. Отец Йордан и отец Стефан от Стара Загора. Отец Стефан Стефанов от Русе. Негови Светейшество Патриарх Неофит и целият клир на Българската Православна Църква. Пламен Сивов и съпругата му Илиана, от години са съработници на Божията нива. Прекрасният Иван Стамболов Сула, чийто текстове местят хълмове. Мариян Стоядинов и Върбанов, правещи ИКОНОСТАС по Нова-тв. Госпожа Ани Кръстева, БЛАГОВЕСТИЕ, БНР, програма Христо Ботев. Доктор Николай Михайлов, богослов, лекар.
Неколцина неволно ще пропусна. Но това са.
Това са хората БУДИТЕЛИ. Има много качествени и читави хора. Но малцина ги слушат и чуват посланията им.
30.10.2020 18:18

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети