Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Караниколов: Ако няма приход, в „Студена“ има вода за 33 дни. Има решение на проблема

Общество

Караниколов: Ако няма приход, в „Студена“ има вода за 33 дни. Има решение на проблема

Караниколов: Ако няма приход, в Студена има вода за 33 дни. Има решение на проблема - Tribune.bg
Снимка:

Трябва да се изчисти земна маса, която засмуква вода и да се отклонят потоци от „Белмекен“

Това, което успяхме да направим с язовира е да намалим разходите, които бяха около 8 см на денонощие. Сега са около 5,5 см. Това заяви пред NOVA министърът на икономиката Емил Караниколов.
Министърът обясни подробно какво е текущото състояние покрай водната криза в Перник и язовир „Студена“ и какво трябва да се предприеме.

„В момента, ако нямаме приход, имаме вода за 33 дни, която може да се подава, преди да влезем в така наречената „мъртва зона“. Ние трябва да спрем язовира да подава повече вода, отколкото влиза. В момента проблем ни е така наречената земна маса, която просмуква водата, която влиза. Единственият начин да възвърнем силата на този язовир е за определен период да не взимаме вода от там. През това време ние ще предприемем действия за почистване на тази земна маса. В момента не можем. Всички специалисти казват, че ако предприемем такива действия, това означава замътяване на водата и невъзможност тя де се ползва за питейно-битови нужди“, обясни Караниколов.

Той представи и още бъдещи действия по разрешаването на проблема с водата. „“Белмекен“ е язовир строен за енергетиката. Под 10 процента се дават за битови нужди. Ние не взимаме водата от „Белмекен“, ние ще отклоним един от тези канали. Ще взимаме от потоците, които отиват към „Белмекен““, обясни министър Караниколов.

„Кризата в Перник отвори очите на всички. Аз не мисля, че в момента може да се случи нещо подобно, защото обществото вече е изключително негативно и наблюдава тези процеси. Не бихме си позволили с наши действия да увредим други градове. Трябва да направим всичко възможно язовир „Студена” да си възвърне силите”, добави той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети