Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Караянчева: Заветите на Априлското въстание приобщиха българския народ към Европа

Общество

Караянчева: Заветите на Априлското въстание приобщиха българския народ към Европа

Караянчева: Заветите на Априлското въстание приобщиха българския народ към Европа - Tribune.bg
Снимка:

В историческата местност „Оборище” се състоя събор-поклонение по повод 143-годишнината от въстанието

„Заветите на Оборище приобщиха българския народ към голямото европейско семейство. Длъжни сме да съхраним духа на съгласието, на държавността, на градивната обществена енергия, да се осланяме винаги първо на съвестта си и заедно да решаваме общонародните работи“, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на събора-поклонение на историческата местност “Оборище” по повод 143-годишнината от Априлското въстание.

Като председател на парламента изпитвам особено вълнение да съм днес тук, защото на това място преди 143 години е свикано първото българско народно събрание, отбеляза Цвета Караянчева. Тук са положени основите на парламентарната демокрация, тук нашите духовни първенци приемат, че занапред съдбините народни ще бъдат решавани с вишегласие, посочи тя. Тия неустрашими първостроители на българската държавност пишат една от най-славните страници в историята ни, заяви председателят на Народното събрание.

От Оборище българските апостоли си тръгват с ясното съзнание, че ги чака гибел, посочи Цвета Караянчева. Тук те начертават пътя на Освобождението през въоръжено въстание, тук те ни дават пример да се осланяме винаги първо на съвестта си и заедно да решаваме общонародните работи, заяви тя.

Поднесени бяха венци и цветя пред паметника в местността „Оборище“. Отслужен беше и тържествен молебен – водосвет.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети