Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кардиолог: Пазете си зъбите, за да е здраво сърцето

Общество

Кардиолог: Пазете си зъбите, за да е здраво сърцето

Кардиолог: Пазете си зъбите, за да е здраво сърцето - Tribune.bg
Снимка:

Инвестирайте в собственото здраве – това е печеливша инвестиция

„Инвестирайте в собственото здраве – това е печеливша инвестиция! Всеки един успех без здраве, не струва нищо. Колкото и да си постигнал в живота, ако не си здрав, няма смисъл!“ Това каза пред БНТ доц. д-р Сотир Марчев - изп. директор на Българския кардиологичен съюз.

„Как да го постигнем това здраве? Първото нещо е – движете се повече, второ – наспивайте се повече, трето – намалете цигарите, намалете алкохола! Колкото повече ги намалите, толкова по-добре. Четвърто – ако имате някакви оплаквания, не ги пренебрегвайте, а идете на лекар! Всяка болка има своята причина, която може да бъде изяснена“, категоричен е той.

По думите му след 40-годишна възраст се твърди, че на пет години един път човек трябва да отиде на лекар, дори всичко да му е наред!

„Вижте си зъбите. Сърдечното здраве много корелира със зъбите. Хората със здрави зъби имат здраво сърце и обратното!“, обясни кардиологът.

„Хората, които си гледат зъбите, те си гледат и сърцето. Развалените зъби променят бактериите в устата, а променените бактерии променят бактериите по храносмилателния ни тракт и се отразяват много на нашето здраве! Храните, които ядем се преработват освен от нас и от бактериите, и техните продукти попадат в кръвта ни. Поради тази причина този, който е дебел има други бактерии спрямо този, който е слаб. Двамата ядат едно и също нещо, но дебелият с неговите бактерии - дебелее, а слабият с неговите бактерии – не дебелее! Затова – какви бактерии има в нас, има решаващо значение, включително и за сърцето. Болните зъби също участват в тази работа. Почнете да си миете зъбите два пъти на ден – един път сутрин и един път вечер“, съветва ни д-р Марчев.

Той обясни, че кардиолозите са против тежкото затлъстяване, което е засегнало 25 – 30 % от населението у нас. Недоспиването води и до затлъстяване, открои Марчев. То е плод на липсата на движение, а се отслабва с неядене, но да задържим килограмите си можем само чрез спорт, отбеляза д-р Марчев. Това е проверената технология.

Кардиологът уточни, че крайните форми на спорта също увреждат сърцето, но умереното натоварване е полезно. Може и да има кратко тежко натоварване с вдигане на тежести.

Сърце не се лекува с лежане, бе категоричен кардиологът и подсказа как да разберем дали сме здрави.

Ако се качваме до 3-4 етаж без сериозни задъхвания и почивки, нямаме и сериозни проблеми. Това не значи, че сме на 100% здрави, но е знак, че няма нужда от инвазивни процедури като операции.

За здраве и тонус трябва поне 300 минути на седмица да се натоварваме умерено, препоръча Марчев. Той посъветва хората да следят пулса и кръвното си.

Ако имаме кръвно 140 на 90, определено трябва да се отиде на лекар, отбеляза кардиологът.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати