Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кардиолог: Превантивното взимане на антибиотици може да приспи имунитета

Общество

Кардиолог: Превантивното взимане на антибиотици може да приспи имунитета

Снимка:

Болниците в София могат да осигурят много легла за COVID

Лечението на коронавируса задължително трябва да е от лекар, а не да се взимат превантивно медикаменти, включително антибиотици, които приспиват имунитета, посочи пред БНТ известният ни кардиолог проф. Иво Петров.

"Знаем много повече за патологията на коронавирусната инфекция, както и за лечението. Взимането на антибиотици превантивно е безпредметно, дори понякога могат да бъдат нанесени вреди - да приспиват имунитета, когато не са назначени навреме", предупреди кардиологът. Той напомни, че за коронавирусната инфекция няма специфично лечение.

„За нарушенията, които отключва вирусът, има съответно лечение в съответната фаза на лечението", обясни той и поясни, че не всеки лекар има опит в лечението на инфекциозни заболявания и всички се учат в ход.

Според кардиолога общинското ни здравеопазване почва активно да се включва в борбата срещу коронавируса.

"Моделът, при който самонасочващите пациенти бяха откарвани към болниците, водеше към натоварване и пренатоварване. Сегашният метод /с включване и на лекарите от доболничната помощ/ е по-рационален", подчерта проф. Петров. Той у убеден, че болниците в София могат да осигурят много легла.

"Многократно над заетия капацитет в момента, може би десетократно", допълни кардиологът.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема