Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Контрера настоява за повече усилия за чистотата и поддържането на зелената система на София

Общество

Контрера настоява за повече усилия за чистотата и поддържането на зелената система на София

Контрера настоява за повече усилия за чистотата и поддържането на зелената система на София - Tribune.bg
Снимка:

Вчера на редовното заседание на комисията за Опазване на околната среда към Столичен общински съвет Карлос Контрера е поставил два ключови въпроса, свързани с чистотата на града и поддържането на зелената система на София. Това съобщи самият той на профила си във Фейсбук.

„Изказването ми беше в контекста на разглеждането на план-сметката за чистотата за 2021 година, чрез която се определят финансирането и обемът от дейности, свързани с почистването на града, сметосъбирането, сметоизвозването, оползотворяването на отпадъците и поддържането на зелената система (паркове, градинки, междублокови пространства, улични и алейни дървета), пише общинският съветник в Столичния общински съвет от ВМРО-БНД и председател на политическа група „Патриоти за София“ в СОС.  

Контрера акцентира върху две важни теми, които според него през годините не намират радушен отклик у администрацията. За него и съветниците от ВМРО макар и да се работи по тези въпроси, има още много какво да се направи и да се положат повече и системни усилия.

„Относно гробищните паркове – от ВМРО не сме се уморили да повтаряме, че най-общо чистотата им трябва да се подобри в пъти, както и да се провеждат периодични кампании по поддръжката на високата дървесна растителност и т.нар. подлес. Поради това предложих да се обособят като отделни поддейности с прогнозен бюджет и да се състави график, който ние, общинските съветници, да следим. Мисля, че има много какво да се желае по отношение на почистването на гробищните паркове, в т.ч. и на тези, които са под управлението на районите и кметствата. Самият аз многократно съм писал писма и предложения за целево отпускане на средства на районите за тези дейности“, заявява Контрера.

„Втората тема е състоянието на уличната висока дървесна растителност по трасетата на обществения транспорт. Получавам непрекъснато сигнали от водачи на автобуси, тролеи и трамваи, от живущи в тези части на града и от пътници за сериозни проблеми с надвиснали клони, които пречат на градския транспорт. Има участъци, които не са пипани с години. Наясно съм, че дейността по кастрене и оформяне на короните на уличните дървета не е лека работа и не само това трябва да се прави, но смятам, че проблемът се подценява. Затова настоях тази дейност да се изведе като приоритетна в отделна поддейност с отделен бюджет“, казва още общинският съветник от ВМРО.

Макар на този етап да среща резервираност у администрацията, Контрера смята, че с аргументи и разговори могат да се постигнат доста по-добри резултати.                                                                               


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети