Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кацаров категоричен: Мерките работят, не се налага локдаун

Общество

Кацаров категоричен: Мерките работят, не се налага локдаун

Снимка:

Той прехвърли на МОН да се оправя за тестовете на децата

Настоящите мерки срещу разпространението на коронавируса работят и не се налага локдаун, заяви  служебният министър на здравеопазването  Стойчо Кацаров за бТВ.

„Спря нарастването на случаите на новозаразени с коронавирус. Мерките работят. Причината е, че хората ги приеха и сами ги спазват, а не толкова на контрол, упражняван от властите“, каза Кацаров.

„200 000 българи си сложиха ваксина за 2 седмици. Ако не се придържаме масово към мерките и не се ваксинираме, нищо добро не ни чака“, предупреди министърът. По думите му внимателно се следят всички показатели.

„Броят на починалите е голям - както от ковид, така и от общата смъртност. Като абсолютно число смъртността остава много висока, медицината в момента няма възможност 100% да лекува това заболяване, при част от хората то е фатално. Затова залагаме на превенцията“, коментира Кацаров. Той настоя, че ситуацията у нас е повече от здравна криза.

„Хората протестират срещу сегашните мерки, какво остава за локдаун - това е много тежък удар за цялата държава, опитваме се да го избегнем. Макар сегашните мерки да са практически локдаун за тези, които нямат зелен сертификат“, отговори за пореден път двусмислено министърът. Той отрече изборите да имат нещо общо с налагането на локдаун.

„Миналата година през ноември затвориха държавата - но тогава нямаше ваксини, нямаха и опит. В този момент не се налага да отиваме в локдаун. Правим всичко възможно да няма отказ за лечение“, снисходително отбеляза успехите на колегите си преди година Кацаров.

От репортаж в телевизията се разбра, че на влизане в студиото здравният министър е посрещнат от група протестиращи хора.  

„На някои от тях вероятно е платено да дойдат на този протест“, лаконичен беше Кацаров.

За тестовете на децата той отново отби топката и препоръча да се пита образователното министерство.  


Топ новини

виж още

Актуална тема