Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кацаров не бил в конфликт с Денков, но му препоръча присъствено обучение без праг на съгласие

Общество

Кацаров не бил в конфликт с Денков, но му препоръча присъствено обучение без праг на съгласие

Снимка:

По повод високата смъртност в страната той коментира, че здравните власти не лекуват, а лекуват лечебните заведения

България обърна епидемичната вълна, без да влиза в локдаун, похвали се пред Нова тв служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„На много места в Европа в момента има пълно затваряне“, припомни заслугите си здравният министър.

По повод високата смъртност в страната той коментира, че здравните власти не лекуват, а лекуват лечебните заведения.

„Ние само следим за организацията. Всеки болен има достъп до медицинска помощ. Още от лятото беше планирано всичко. Смъртността трябва да бъде анализирана в детайли“, оправда се Кацаров. Той изтъкна, че 90% от починалите са над 60-годишна възраст и не са имунизирани. Министърът припомни, че е призовал възрастните хора да се ваксинират.

Във връзка със слабата кампания за ковид ваксинация Кацаров не бил променил мнението си, че имунизацията трябва да остане доброволна.

Запитан дали ще промени заповедта си и ще намали нужните 50% съгласие от родителите, за да учат децата присъствено, здравният министър репликира, че това не зависи от здравните, а от образователните власти.

„Това не зависи от нас. Това зависи от образователните власти, както те решат. Мога да кажа само лично мнение. Според мен трябва да се осигурят условия и няколко ученици, ако искат, да могат да учат присъствено. Нашето изискване като здравни власти е да се осигури безопасна среда за учителите и учениците. А точно колко ученици ще присъстват е организационен въпрос в рамките на компетенциите на образователното министерство“, посочи Кацаров.

Относно коментара на министър Денков, който нарече „безотговорни“ действията на здравните власти във връзка с осигуряването на тестовете за учениците, здравният министър бе категоричен, че за доставките им отговаря просветното министерство.

„Всеки осигурява тестове за своето ведомство. Аз осигурявам тестовете за нуждите на нашите РЗИ, осигурихме и тестове за лабораториите, за да бъдат по-евтини антигенните тестове, когато стартира зеленият сертификат. В случая ние се ангажирахме да помогнем на образователните власти, защото си даваме сметка, че това се прави за пръв път в нашата страна – да се тестват ученици и учители преди училище. Имахме най-доброто желание за помогнем. Сега, като са осигурени тестове до средата на януари месец, има достатъчно време образователното министерство да си планира следващите доставки, така че да няма проблем с осигуряването“, уточни здравният министър. Той напомни, че доставките обикновено са от Китай и това отнема време.

„Договорили сме над 4 милиона теста. Над милион и половина са доставени на МОН. Останалите ще бъдат доставени тази и другата седмица”, поясни Кацаров.

По думите му в парламента трябва да се влиза със зелен сертификат.

„Така ще дадат пример на обществото, така че ги призовавам да гласуват такова решение”, заключи здравният министър.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема