Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кацаров: Да не се спират плановите операции при нова COVID вълна

Общество

Кацаров: Да не се спират плановите операции при нова COVID вълна

Снимка:

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и ръководствата на асоциациите на болниците, в това число общински, частни, университетски и държавни обсъдиха мерките, които следва да се предприемат във връзка с очакваното увеличение на заболеваемостта от COVID-19 в страната. Целта на срещата беше да се набележат мерки, така че да се намали натискът върху болниците при евентуална нова вълна.

„Моето категорично становище е да не се спират плановите операции”, посочи здравният министър.

Директорите на лечебни заведения получиха информация, както за наличностите на медикаменти, използвани при лечението на пациенти със SARS-CoV-2, така и за предприетите действия за осигуряване на допълнителни количества лекарствени продукти. На срещата бяха уточнени техническите подробности и проблеми, които биха възникнали по време на новата вълна от COVID-19, като оперативна самостоятелност в преобразуването на леглата за лечение на пациенти с коронавирус, създаването на софтуер за наличните свободни легла, обезпеченост с медикаменти и консумативи.

По време на срещата министър Кацаров посочи, че се водят разговори за увеличаване на цената на клиничната пътека за лечение на COVID-19, както и че Министерството на здравеопазването предлага пакет за диагностика и лечение на пациенти с COVID-19 в амбулаторни условия.

Освен това, за да бъде облекчена работата на лечебните заведения и към тях да се насочват само пациенти, които трябва да бъдат лекувани в болнични условия, центровете за спешна медицинска помощ ще получат критерии, на база, на които да преценяват дали пациентът има нужда от хоспитализация или може да се лекува в извънболничната помощ.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още