Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кацаров към спешните медици: COVID бонусът е за часове, а не минута

Общество

Кацаров към спешните медици: COVID бонусът е за часове, а не минута

Кацаров към спешните медици: COVID бонусът е за часове, а не минута - Tribune.bg
Снимка:

Министерството на здравеопазването отговори на въпроси свързани с петицията на спешните медици, която е под наслов „Не съм съгласен с правилата на Министерството на здравеопазването за допълнително заплащане на труда на спешните медици в условията на пандемия“.  

Според здравно министерство право на допълнителното възнаграждение имат служителите, които през месеца са имали досег с доказан COVID пациент. Oт ведомството уточняват, че сумата е до 1000 лева и зависи от отработеното време през месеца. Освен това от здравно подчертават, че изчислението не е на база часове работа прекарани с COVID пациенти, а на база всички отработени часове за месеца.

Ето цялото съобщение:

" Във връзка с постъпващи запитвания от служители на ЦСМП, относно правилата за определяне на размер на сумите, заплащани от Министерството на здравеопазването за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати, работещи при неблагоприятни условия на труд по време на обявеното извънредно положение, съответно на извънредната епидемична обстановка, утвърдени със Заповед № РД -01-620/23.07.2021г. на министъра на здравеопазването, правим следните разяснения:

Право на допълнителни възнаграждения имат медицински и немедицински персонал, които през месеца са имали пряк досег до пациент с доказан COVID-19, т.е за съответния месец попадат в обхвата на извършване на дейност при неблагоприятни условия.

Ако конкретно лице - медицинско или немедицинско/служител през определен месец не е имал досег до доказан с COVID-19 пациент, то той не попада за съответния месец в разпределението на средства за допълнително възнаграждение.

Самият размер на допълнителното възнаграждение е до 1000 лв. чисто при пълен отработен месец, или сума - пропорционална на отработеното от лицето време през месеца –  не времето в пряк досег до пациент с доказан COVID-19, а реално отработено за месеца време.

От здравното министерство дават и пример:

След изтичане на календарен месец е видно кои екипи/лица – медицински или немедицински, са осъществявали дейности в пряк досег до пациент с COVID-19, това автоматично им дава право на допълнително възнаграждение за работа при неблагоприятни условия. Ако приемем условно месец с 20 работни дни по 7-часово дежурство, то при 140 отработени часа – пълен месец, се дължат на лицето 1000 лв.

Ако даден екип/ лице – медицинско или немедицинско, пряко осъществявало дейности с пациент с COVID-19 през месеца, е имал 4 дежурства по 7 часа, то за отработените 28 часа ще получи приспадащата се част от 1000 лв., което в случая е 1/5 или 200 лева, независимо от възможността само в едно от четирите си дежурства да е имало контакт с пациент с COVID-19.

 

Още веднъж обръщаме внимание, че размерът на възнаграждението не зависи от часовете, през които лицето е осъществявало спешна помощ на пациент с COVID-19, а от всички отработени часове през месеца."


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати