Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кацаров можел да остане и редовен здравен министър, ако му разрешат реформа

Общество

Кацаров можел да остане и редовен здравен министър, ако му разрешат реформа

Снимка:

Според министър Кацаров има вариант досегашната правителствена болница „Лозенец“ да стане новата национална детска болница

Възможност да остане министър на здравеопазването и в редовно правителство допусна служебният министър Стойчо Кацаров в интервю за сайта на Националния център за защита правата на пациентите. Припомняме, че организацията е създадена от него и до скоро той я оглавяваше.

На въпрос стои ли пред него възможността да остане здравен министър и в редовен кабинет, Кацаров отговаря:

„Винаги съм казвал, мога да се ангажирам за извършване на реформа, ако има съгласие за такава. Ако няма съгласие за реформи, няма какво да правя в МЗ“

По думите му има много хора, които са заинтересовани да не се променя здравната система.

„Лично мен, това не може да разколебае, подготвен съм. Надявам се хората да го разбират. Пък, ако не го разбират в крайна сметка ще имат управлението, което заслужават“, смята Кацаров.

В интервюто е засегната широко и темата за новата детска болница и  какъв проект ще внесе Министерството на здравеопазването.

Според министър Кацаров един от вариантите е досегашната правителствена болница „Лозенец“ да стане новата национална детска болница.

Само преди седмица министърът на регионалното развитие и благоустройство Виолета Комитова обеща на протестиращи активисти, че ще издаде виза за проектиране на чисто нова сграда за детска болница в двора на „Александровска“.

„Миналата година министерство на здравеопазването е провело обществена поръчка и е сключило договор за реконструкция на съществуващата сграда. За една година нищо не е направено. Проектът е за реконструкция, а сега се оказва, че може би не е възможно да се направи реконструкция на сградата. Преведени са 7 милиона авансово и това е всичко. Изчакваме министъра на регионалното развитие да предостави окончателното си решение по отношение на настоящия проект“, посочва министър Кацаров.

По думите му се говори повече за бетон, строежи, отстояния, а не за проблемите в педиатрията и за детските болести.

„Само по себе си изграждането на детска болница няма да реши проблемите в педиатрията. Трябва да има цялостно решение по този въпрос, в това число и изграждането на нова детска болница, защото сега съществуващата не е подходяща и в това са убедени всички“, смята здравният министър.

Запитан дали опцията е да се събори сегашната сграда и да се строи нова, Кацаров обясни:

„За да се събори сградата трябва нов проект, нова обществена поръчка. Сегашният договор и обществена поръчка са за реконструкция, не за събаряне. Това означава, че всичко трябва да започне отначало. Това впрочем е било известно и миналата година, но въпреки това са платени пари.“

Що се отнася до създаването на дирекция, която да защитава правата на пациентите, здравният министър каза:

„Надявам се дирекцията да започне да работи веднага след приключване на общественото обсъждане. Сама по себе си тя няма да постави пациента в центъра. За това са нужни комплекс от мерки. От една страна да се стимулира конкуренцията между болниците, да се премахнат лимитите и другите инструменти за административно пренасочване на пациентите, така че резултатите на лечебните заведения да зависят от избора на пациента и разбира се, пациентът да стане активен участник в контролната дейност, например като сигнализира за отчетена, но неизвършена дейност. Създаването на дирекцията ще даде възможност на пациента, чрез свои представители да участва пряко в управлението на здравната система. Абсолютно недопустимо е до сега да няма такава дирекция, защото грижата за правата на пациентите е основна задача на администрацията.“

До края на седмицата да предложи промени в наредбата за медицинската експертиза, така че хората с тежки увреждания да не бъдат преосвидетелствани, обещава още Кацаров.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още