Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МЗ въвежда нови противоепидемични мерки в страната от 7 септември

Общество

МЗ въвежда нови противоепидемични мерки в страната от 7 септември

МЗ въвежда нови противоепидемични мерки в страната от 7 септември - Tribune.bg
Снимка:

Учебната година започва присъствено, затварят детските парти клубовете, заведенията ще работят до 22 ч.

Нови мерки влизат в сила в страната от 7 септември. Те ще важат два месеца, като има възможност да се продължат или към тях да се добавят нови. Ето какви са те:

Провеждането на присъствени групови занятия в обучителни центрове и школи ще е до 10 човека в помещение при носене на маски и дистанция. 

Забраняват се посещенията на детски центрове, а конгреси и конференции ще е до 30%, преустановяват се тимбилдинги.

Провеждането на конкурси и масови изпити при 30% от капацитета.

Преустановяват масови музикални мероприятия, а тези на закрито са до 50% от помещението и задължителни маски.

Музеи и галерии при 1 човек на 8 кв.м.

Танцовите школи при 30%, спортни състезания на закрито без публика, а тези на открито при 30 %, само седящи места и през три седалки.

Фитнесите ще работят при 30%.

Колективни спортове на закрито се преустановяват. СПА центрове, балнеолечение, както и терапевтични при 30% и индивидуално посещения, както и маски, ако е възможно.

Заведения за хранене, игралните зали и казината ще работят от 7 до 22 часа, при разстояние от 1,5 м, не повече от 6 души на маса и носене на маски от персонала. Събития от частен характер до 30 лица на закрито и 60 на открито.

На всички пазари и тържища еднопосочно движение, а в закритите магазини да има контрол на влизащите, така че да има достатъчно отстояние.

Служителите да преминат в дистанционна работа, при възможност.

Свижданията в лечебните заведения - не повече от един човек и при пълен комплект предпазни средства.

„Ние прилагаме тези мерки с голямо нежелание, но сме принудени от ситуацията. Искам да призова да се спазват мерките и да се съдейства на органите, които следят за спазване на тези мерки. Заповедта ще влезе в сила от понеделник, а може да бъде променена предвид ситуацията“, уточни Кацаров.

Той допълни, че няма да се поколебаят да приложат най-строгите възможни мерки, за да не се претоварва здравната система и призова всички да се ваксинират.

Здравния министър уточни, че детските градини също ще бъдат присъствено.

На въпрос при какви условия ще бъдат затворени училищата, Кацаров заяви, че всичко е описано в плана, ако страната ни навлезе в тъмно червената зона.

Очаква се становище за поставяне на трета ваксина, за което страната ни има възможност, доплни Кацаров. 

Според Кацаров характера на общуване през деня и през нощта е различен и мярката се прилага не само у нас, но и по света. Той припомни, че в някои страни дори е имало вечерен час и това е научно обосновано.

По отношение на допълнителните средства на медиците на първа линия в болниците, здравният министър заяви, че методиката е съгласувана с БЛС и НЗОК, а ако се налага промяна, то това могат да решат именно те, а здравното министерство би ги подкрепило.

Решенията са взети на база на 40 становища от различни организации и с идеи и предложения за това какви мерки е най-адекватно да се приложат, както и компенсации на засегнатите. Всички предложения са разгледани и оценени, като са приложени в съответните решения. Това заяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

По думите му няма място за паника, ситуацията е сериозна, но е е излязла извън контрола на ведомството. Мерките се налагат на база на ниската ваксинация.

Проф. Христова уточни, че доминиращия вариант на коронавирус у нас е Делта, който е в 99% от пробите, а с него един човек заразява от 6 до 8 човека.

„Училищата ще започнат присъствено. Децата не трябват плащат цената, че ние възрастните не се ваксинирахме. Учебния процес може да започне присъствено, но е вероятно при неблагоприятна ситуация е възможно и да се преустанови“, категоричен е Кацаров.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати