Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МЗ разрешава извънклансите занимания, промени има и за влизащите в страната ни

Общество

МЗ разрешава извънклансите занимания, промени има и за влизащите в страната ни

Снимка:

МЗ и МОН с различни данни за наличните тестове за учениците

„Има подобряване на епидемиологичната обстановка. Има спад в броя на заразените и починалите. Очакваме утре да излезем от тъмночервената зона. Пречупихме вълната със зеления сертификат.“, това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

По думите му ведомството се е справило с ковид кризата и с минимум ограничения е постигнат максимален ефект. По този повод са издадени и нови заповеди, с които се разхлабват някои мерки.

Така например от 01 декември, когато у нас започва удължената епидемична обстановка учениците ще могат да провеждат извънкласно обучение, дуално обучение, както и явяване на изпити и консултации с преподаватели. Разрешават се извънкласните дейности  Какво точно се променя служебният министър заяви, че може да се види в заповедите му, които ще бъдат качени на сайта на МЗ по-късно днес.

По думите на Стойчо Кацаров показателите за връщане в училище остават такива каквито са и в момента. Служебният министър беше лаконичен, че не е той човекът, който трябва да препоръчва дали и кога учениците да се върнат в клас, като подаде топката към колегата си Николай Денков. Според Кацаров здравното министерство е осигурило достатъчно тестове.

Дали сме над 1 милион теста. Днес пристигат още един милион. Като в рамките на няколко дни броят им ще достигне 4 милиона., той допълни, че този брой трябва да стигне за всички ученици до края на календарната година, а след това МОН може да ги закупува.

„ Правилото е който ползва тестовете, сам да си ги осигурява. Сега се заехме ние, за да помогнем на колегите от МОН, да не мислят за тестове и доставки, а да организират процеса на тестване на децата. Просветното ведомство има достатъчно средства и сами ще ги поръчват и закупуват.“, коментира Кацаров.

Според него на много места все по-малко ще е необходимо тестване, защото областите започват да излизат от червените зони една по една, а вече има такива у-ща, в които децата ходят без да им се налага да се изследват.

На въпрос на журналисти дали има напрежение между МЗ и МОН той зави, че двете ведомства работят много добре.

Не с такова впечатление останахме, селед като само няколко минути по-късно от МОН завиха, че в склада имат 163 000 хиляди теста, като едва 50 000 от тях са пристигнали преди минути. От ведомството подчертават, че с нетърпение очакват обещаните от министъра на здравеопазването 1 милион теста, които според него ще пристигнат днес. Ето и съобщението, което Министерство на образованието пусна в информационния си канал във Вайбър.

МОНМОН

На въпрос на журналисти дали депутатите в новия парламент трябва да ходят със зелен сертификат, той не пожела да даде конкретен отговор:

„Народното събрание само трябва да вземе решение. Аз бих им го препоръчал, не е работа на здравния министър да им нарежда.“, обясни Кацаров.

Нови правила освен при учениците ще има при граничния здравен контрол. Пред журналистите беше обяснено, че ще става със зелен сертификат както досега, но се разрешава тестването за отмяна от карантина да не до 24 часа, а до 72. Това важи за всички влизащи в страната от държави в риск. Мярката влиза в сила от началото на декември.

Според епидемиологът проф. Кожухарова вече сме достигнали спад 500 на 100 000 заболели. По думите ѝ пикът на вълната у нас е бил на 04 ноември, когато са регистрирани 928,3 на 100 000 заболели. Според нея кривата сега рязко е започнала да спада. По думите ѝ се наблюдава намаляване на броя на хоспитализациите, но въпреки това се запазва високия брой на интензивните пациенти.

„Броят на починалите е висок, според мен това се дължи на ниската ваксинация“, обясни тя.

По думите ѝ ваксинацията е започнала да се покачва, макар и много бавно и се надява повече хора да се ваксинират.

Проф. Кожухарова получи от Стойчо Кацаров златен медал за работата си по време на вълната във ведомството.

На въпрос за ваксините за деца, Кацаров отговори, че след като ЕМА одобри ваксината на Pfizer/BioNTech за деца от 5 до 11 години, разбира се, че и децата в България могат да се ваксинират. Решаващо е мнението на ЕК, ние сме администрация – от там решението е на медиците и на родителите, каза още Кацаров.

Забраната за планови операции все още остава. Очакваме натискът да намалее и в следващите седмици да я отменим, добави Кацаров.

Още няма информация новата „Ботсванска мутация“ да е дошла в България, обяви проф. Мира Кожухарова.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема