Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кацаров призна пред австрийска медия за ниското ваксинационно покритие

Общество

Кацаров призна пред австрийска медия за ниското ваксинационно покритие

Снимка:

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров призна за ниско ваксинационно покритие в страната в интервю пред австрийската медия ORF.

„Заради ниския процент ваксинирани се налага да бъдат въведени ограничения в работата на някои сектори с цел намаляване разпространението на коронавирусната инфекция. Това от своя страна има негативен ефект върху икономиката“, обясни той.

По думите му повечето заразени с COVID-19, хоспитализирани и починали хора са резултатът от ниското ваксинационно покритие в страната.

За тоталния крах на кампанията по ваксинация след като стана министър, Стойчо Кацаров, разбира се, вини предишната власт. Той говори пред ORF за неправилно договаряне на ваксини, грешно приоритизиране на групите в плана за ваксинация, недобра логистика, както и липса на информационна кампания.

Според Кацаров именно това са факторите довели до недоверието на хората към ваксините срещу COVID-19, а не интензивната кампания, водена от него и негови колеги преди да стане министър, налагаща съмнения в сериозността на вируса, критикуваща мерките и самите ваксини.

„Съвкупността от всички тези малки проблеми изигра своята голяма роля и дава отговор на въпроса защо хората в България не искат да се ваксинират. Веднъж създадени тези негативни нагласи трудно биха могли да бъдат променени“, уточни д-р Кацаров и посочи: „Бившите управляващи вземаха по-скоро политически решения, отколкото такива, които да са в полза на гражданите и тяхното здраве.“  


Топ новини

виж още

Актуална тема