Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кацаров: Зелен сертификат на публични места или още ограничения - решаваме следващата седмица

Общество

Кацаров: Зелен сертификат на публични места или още ограничения - решаваме следващата седмица

Снимка:

„Предложените от главния държавен здравен инспектор мерки ще бъдат обсъдени в понеделник на извънредно заседание на разширен състав на експертния съвет на МЗ.“ Това заяви служебният министър Стойчо Кацаров.

По думите му са предложени два алтернативни вида мерки - едният от тях е да се използва зелен сертификат без ограничения в капацитета на публични места. Другият - допълнителни ограничения и спиране на дейности, ако не се стъпва на зелен сертификат.

Кацаров коментира и темата с работата на училищата и препоръча разчетите да се правят на база община, а не област. По думите му целта е максимален брой училища да продължат да работят присъствено. Кацаров увери, че това ще се съгласува и с Министерство на образованието.

Служебният министър заяви, че по предложените мерки ще могат да се произнесат всички заинтересовани страни - граждански, бизнес, професионални и браншови организации.

Министерството на здравеопазването е възложило закупуването на допълнителни 1 милион антигенни теста, в случай че се възприеме вариантът със зеления сертификат. Така ще се осигури възможност на повече хора да се тестват и да се сдобият с такъв зелен сертификат. Кацаров уточни, че самите тестове ще са за сметка на държавата, но цената за манипулацията ще се определя от съответната лаборатория, която прави изследването.

Здравният министър припомни, че валидността на сертификатите за антигенния тест са 48 часа, а за ПСР – 72.

На въпрос дали е запознат с предложението на Българската болнична асоциация неваксинираните да поемат част от лечението си Кацаров отговори, че е възложил на експерти и юристи от МЗ да се запознаят детайлно с предложението. Той не пожела да отговори какво е личното му и експертно мнение по въпроса.

Сред темите, които обсъди пред журналисти беше и тази за линейки, които се лутат между болниците преди да се настани пациент с КОВИД. Служебният министър заяви, че до този момент към него и към ведомството не са подавани такива сигнали. Лично той разбрал за такива случаи от медиите и призова потърпевшите да подават сигнали към съответните органи.

Кацаров беше категоричен, че няма да се налага локдаун и не се обсъжда въвеждането на задължителна ваксинация.  

Служебният министър предаде на центровете за спешна медицинска помощ 18 нови оборудвани линейки.

„Работата на спешните медици е тежка, а в условията на трета епидемична вълна е още по-тежка. Ние дължим признателност и благодарност на всички тези хора за усилията, които полагат. Спешната ни помощ, както и здравната ни система се нуждае от редица организационни промени и подобрения, за да работи по-добре.“, допълни той.

„Смятам че персоналът се нуждае и от по-добро възнаграждение, което ще предложа и при изготвянето на следващия държавен бюджет“, каза здравният министър.  


Топ новини

виж още

Актуална тема