Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Катя Сунгарска: Викат се линейки за 37,5 температура, а тежко болни чакат

Общество

Катя Сунгарска: Викат се линейки за 37,5 температура, а тежко болни чакат

Снимка:

Колегите изнемогват, адресите валят, заяви говорителят на Спешната помощ

Ние сме във война, в една реална война. Нашият ресурс не стига от доста години. Имаме много тежък кадрови дефицит. Това заяви говорителят на столичната Спешната помощ Катя Сунгарска пред bTV.

Случва се линейките да пристигат на сигнал след 6-7 часа, стана ясно от думите ѝ.

„На предното дежурство имахме 200 пациенти с коронавирус. От тях 16 с хоспитализация. За да се изпълнят само COVID адресите, един екип трябва да отиде на 4-5 адреса. Така не се получават нещата. Екипите са по адреси. Около 1 час екипът може да престои на адреса, зависимо от състоянието. След всеки такъв адрес екипът се прибира, за да се дезинфекцира“, обясни тя.

„Това е изключително много време, но когато няма кой да го изпълни, омагьосаният кръг се върти твърде бързо. Нашите линейки през това време са на други адреси“, каза Сунгарска.

„Всички казват едни и същи симптоми – висока температура, задух и посиняване. Отиваме и виждаме, че това не е така. Хората се паникьосват и ни викат за домашен преглед. Когато се излъже по телефона, тогава друг, който е наистина в тежко състояние, седи и чака. И второ – когато извикаме линейка за 37,5, да си дадем сметка, че някой друг се нуждае повече“, каза още тя.

„Колегите ми са на прага на изнемогата. Лети се непрекъснато, няма спиране. Адресите за COVID-19 валят един след друг“, допълни тя.

„Когато се вземе пациент в тежко състояние, се взима и второ мнение от координационния център, където има още един специалист, който да прегледа болния. Има и служители на РЗИ, които имат постоянна връзка къде колко легла има. Но тези легла, които ги има, са едно-две и докато линейката стигне до „Пирогов“, например, леглото вече е заето“, обясни Сунгарска по отношение на проблема с липсата на свободни легла и обикалянето по болници.  


Коментари (1)

кесо Тъжна родна картинка. Простотията, безхаберието, егоизма стават все по масово явление сред уж "прагматичното" българско общество.
02.11.2020 09:07 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още