Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Казусът с "Лукойл" бе засегнат в Сената на САЩ при изслушването на новия посланик у нас

Общество

Казусът с "Лукойл" бе засегнат в Сената на САЩ при изслушването на новия посланик у нас

Казусът с Лукойл бе засегнат в Сената на САЩ при изслушването на новия посланик у нас - Tribune.bg
Снимка:

"Ще донеса ценен и подходящ опит в мисията в София. Безопасността на американските граждани и служителите в посолството ще е първостепенната ми задача". Това заяви  номинирания за посланик на САЩ у нас Кенет Мъртън по време на изслушването му в Сената.  Според него - след като България става част от НАТО, тя има огромен принос за сигурността в организацията. Той изтъкна факта, че български войници са загивали в мисии в Ирак и Афганистан.

По повод войната в Украйна Мъртън бе категоричен, че тя е  направила още по-наложително координирането на САЩ  България.

 "През ноември българският парламент гласува със значително мнозинство да се окаже военна помощ на Украйна. Ще подсиля усилията на нашата мисия по въпросите на сигурността и подкрепата на българските власти за борба със злонамереното руско влияние", заяви той.

По думите му България е  предприела положителни стъпки към енергийна диверсификация, особено след прекъсването доставките на природен газ от Русия.

При задаването на въпроси кандидатът за посланик у нас бе попитан какво ще направи по казуса "Лукойл" и как ще коментира това, че служебното правителство реши да продължи рафинирането на руски петрол за износ към трети страни. Мъртън отговори :

"Няма да претендирам, че съм експерт в този сложен въпрос... Работим с другите ни европейски партньори и Европейската комисия, за да видим какви механизми и инструменти може да бъдат предоставени на България да скъса тези отношения. Може да отнеме време, но със сигурност ще работя по това".


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати