Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. КЕВР: Няма да допуснем необосновано увеличение на цените на топлото

Общество

КЕВР: Няма да допуснем необосновано увеличение на цените на топлото

Снимка:

При утвърждаването на цените в сектор „Топлоенергетика“ от 01.07.2020 г., КЕВР няма да допусне цените на топлинната енергия да бъдат увеличени необосновано и неприемливо за клиентите. При осъществяването на своите правомощия по ценово регулиране Комисията стриктно спазва Закона за енергетиката /ЗЕ/, подзаконовите нормативни актове и принципите за осигуряване на баланс между интересите на енергийните предприятия и клиентите.

Това се казва в писмото на председателя на КЕВР доц. Иван Иванов до омбудсмана Диана Ковачева в отговор на изпратена до регулатора позиция относно заявените от топлофикационните дружества по-високи цени за топлинна енергия от 1.07.2020 г.

Съгласно чл. 24, ал. 2 от НРЦТЕ и чл. 41, ал. 2 от НРЦЕЕ дружествата са задължени да подадат своите заявления до 3 месеца преди изтичането на стария ценови период, т.е. не по-късно от 31 март 2020 г., посочва в писмото доц. Иван Иванов. В заявленията си за утвърждаване на цени за периода от 01.07.2020 г. до 30.06.2021 г. топлофикационните дружества, които използват за изгаряне основно гориво природен газ, са използвали действащата към момента на подаване на заявленията по-висока цена на природния газ, а не утвърдената на 1.04.2020 г от КЕВР с 42,78% значително по-ниска цена.

„Това обстоятелство обективно не е имало как да бъде отчетено от топлофикационните дружества, посочени във Вашето писмо“, пояснява председателят на енергийния регулатор.

В отговора до омбудсмана се уточнява, че освен прогнозните променливи разходи за основно гориво (природен газ или въглища), които имат най-съществен относителен дял - от 60% до 70% от общите разходи в цените на топлинната и електрическата енергия, в заявленията на дружествата са отчетени и разходи за закупуване на СО2 квоти за емисии на парникови газове. От 2020 г. на дружествата вече не са разпределят безплатни количества СО2 квоти и тези значителни разходи са изцяло за тяхна сметка, като също са включени в прогнозните ценообразуващи елементи. Други причини, поради които дружествата в сектор „Топлоенергетика“ са предложили по-високи цени за предстоящия регулаторен период 01.07.2020 г. - 30.06.2021 г., са прогнозирани по-високи условно-постоянни разходи: разходи за ремонти, за заплати и възнаграждения, в т.ч. начисления, свързани с прилагане на действащото законодателство, осигурителни вноски, както и разходи, пряко свързани с регулираните дейности по ЗЕ.  


Коментари (1)

Гергана Гацева Да не се окаже, че Манолова има право и тогава ще трябва да си плюете в устата.
27.04.2020 16:28 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още