Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. КЕВР потвърди: Цената на газа скача с близо 19% през септември

Общество

КЕВР потвърди: Цената на газа скача с близо 19% през септември

КЕВР потвърди: Цената на газа скача с близо 19% през септември - Tribune.bg

Цената на газа скача с близо 19% през септември, съобщиха от КЕВР. 353,21 лв. за мегаватчас ще бъде цената за септември като това е без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. „На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия”, добавят от КЕВР.

Булгаргаз поиска поскъпване на газа с близо 19%, цената за септември да е 353, 63 лв.

„Комисията определи цената след извършен анализ на внесените на 1.09.2022 г. от „Булгаргаз“ данни и документи. Установено е, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар от три източника: Количеството газ по Четвъртото споразумение към договора за доставка на природен газ от компания от Азербайджан за периода от 1 юли 2022 г. до 30 септември 2022 г. ;  Количества природен газ, осигурени по сключен договор за доставка на втечнен природен газ /LNG/;  Количества от търг „тип аукцион“ на платформата на „Газов Хъб Балкан“ ЕАД”, допълват от регулатора. От КЕВР посочват, че в заявлението на „Булгаргаз“ се съдържат цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. “С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, по задълженията съгласно Програмата за освобождаване и по Плана за нагнетяване в ПГХ „Чирен“”, подчертават от регулатора.

„Утвърдената от Комисията цена на природния газ е по-ниска от предложената от „Булгаргаз“. Регулаторът установи, че в цената на природния газ са включени неправомерно разходи, които са извадени от общите разходи за цената на природния газ за м. септември 2022 г. 

Водеща причина за високия ръст на цената за м. септември е продължаващото през м. август повишение на международните цени на природния газ в резултат от военната агресия на Русия в Украйна. Силно намалените или спрени доставки от страна на „Газпром“ водят до повишена несигурност на газовия пазар в Европа и формиране на нереално високи котировки. Допълнителен негативен фактор е и повишеният курс на американския долар, който е ценообразуващ елемент. 

Независимо от увеличението данните показват, че утвърдената цена на природния газ за м. септември е значително по-конкурентна в сравнение с цените на европейските газови пазари за доставки през септември, които са на нива от 232 EUR/MWh /453лв./MWh/.

По-ниската цена за българските потребители се дължи на благоприятните ценови условия по дългосрочния договор за доставка на газ от Азербайджан. Част от доставяните количества са на значително по-ниска цена, тъй като зависят изцяло от цените на петрола за период от 6 месеца назад. Освен това в ценовия микс на „Булгаргаз“ са включени доставки на количества природен газ от проведените на Газов Хъб „Балкан“ търгове „тип аукцион“, които са на много конкурентни цени”, подочват още от КЕВР.

 

 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети