Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кирил Ананиев: Държавата ще заплаща трансплантациите във всички страни, не само в Европейския съюз

Общество

Кирил Ананиев: Държавата ще заплаща трансплантациите във всички страни, не само в Европейския съюз

Снимка:

Няма да оставим хората сами да си търсят къде да си правят трансплантации. Наредбата ще стане факт след броени дни, каза министърът на здравеопазването

Държавата ще заплаща трансплантациите на български пациенти във всички страни, не само в Европейския съюз, заяви пред bTV министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Няма да оставим хората сами да си търсят къде да си правят трансплантации. Наредбата ще стане факт след броени дни. Нещата ще бъдат точно регламентирани, заяви той

„За съжаление прекъсването с виенската болница (с която имахме споразумение и която обяви, че вече няма да приема чужди пациенти – бел. ред.) е станало преди да стана министър. Правихме много опити да възстановим доверието, но до момента промяна няма. Въпреки това намерихме възможност да се извършва трансплантация на най-нуждаещите се в чужбина”, коментира още Ананиев.

"18 българи имат нужда от спешна трансплантация. Ще започнем, след като наредбата премине обществено обсъждане и стане факт до две седмици. Тогава ще възложа на двете институции - Медицински надзор и НЗОК, да влязат във връзка извънтрансплантационни центрове, такива има в САЩ Русия, Украйна. Ще бъдат обучени и наши специалисти, и се надявам в средата на другата година трансплантации да се извършват и у нас”, каза още той.

„Искането на медицинските сестри за възнаграждение в размер на две минимални работни заплати ще надхвърли основната заплата на лекарите, които работят в болниците”, заяви здравният министър. „Министърът на здравеопазването не увеличава заплатите”, заяви Ананиев и отбеляза, че неговата работа е да създаде условия отпусканите от министерството средства да се разпределят справедливо в болничните заведения.

Медицинските сестри трябва да отправят своите искания към ръководствата на болниците, с които са сключили трудови договори и са техни работодатели, обясни Ананиев.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още