Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кирил Вътев: Ще въведем електронно идентифициране на животните

Общество

Кирил Вътев: Ще въведем електронно идентифициране на животните

Кирил Вътев: Ще въведем електронно идентифициране на животните - Tribune.bg
Снимка:

80% от плодовете и зеленчуците са вносни

Предстои въвеждане на електронно идентифициране на животните, коментира пред Нова тв министърът на земеделието Кирил Вътев. По думите му само така държавата ще може да подпомага животновъдите. Министърът обяви, че между 60% от свинското месо, 10% от говеждото и телешкото и близо 90% от пилешкото, което консумираме, е родно производство. За него битката е делът на българското производство да нарасне на пазара.

"Затова трябва да имаме изключителна ориентация към пазарната конкуренция. Да имаме по-висока производителност, което да води до по-ниски себестойности", смята министърът на земеделието. Вътев изтъкна, че у нас всеки борави свободно с всякакви цифри.

"Истината е, че 80% от плодовете и зеленчуците в България са вносни, около 40% от свинското месо е внос, към 90% от говеждото е внос. Нашето производство е прекалено малко и свито. Причините за това са дълголетни, а процесите в земеделието функционират изключително пряко с природните закони", смята министърът.

Така без поливане постигаме 400 кг царевица от декар, а с поливане - 1600 кг.

"Ако хипотетично приемем, че цената е 1 лева, макар да няма такава цена, без поливане ще постигнем 400 лв., а с - 1600 лв., тоест 4 пъти повече само с поливане. Това не се прави, защото всичко е разграбено през годините, сега започнахме да го възстановяваме. По подобен начин стоят нещата при плодовете и зеленчуците, млякото, месото", обясни Вътев.

Той попита защо толкова много от протестиращите са заложили в технологичните карти на министерството под техен натиск - искат за селекционни животни 4 тона добив годишно от крава, при положение, че по всички правила селекционни животни от тази порода - черно-шарена, дават от 8 до 17 тона на лактация и при 8 тона ги бракуват, а тези хора са заложили 4 т. и претендират да не им се вдига ставката.

"Те нямат желание за диалог, искат да протестират, искат оставки. И тук вече трябва да търсим друг път на мисълта за тези протести. Ако можех с моята оставка да реша този проблем, нямаше да чакам да ми я поискат. Много години е угаждано - не трябва да се угажда, а да се търсят резултати", категоричен е Вътев. По повод работата на зърнопроизводителите той призна, че 2023 г. е била много тежка за тях, защото година по-рано са засели скъпа реколта, поскъпнали и препарати, така че стопанската година у нас била различна от финансовата.

"И тази година зърнопроизводителите са на загуба около 30%", коментира министърът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети