Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кирил Ананиев: Доплащането за здраве ще бъде значително по-малко от сега

Общество

Кирил Ананиев: Доплащането за здраве ще бъде значително по-малко от сега

Кирил Ананиев: Доплащането за здраве ще бъде значително по-малко от сега - Tribune.bg
Снимка:

Създават нова комисия за финансов и медицински контрол

„Узаконява се определено доплащане, но то е значително по-малко от това, което българинът е плащал досега”. Така здравният министър Кирил Ананиев коментира един от предложените варианти за ново здравно осигуряване пред bTV. Въпреки тези допълнителни 12 лева, българинът ще плаща два пъти и половина по-малко отколкото дава сега „под масата”, категоричен беше Ананиев.

Преди седмица Ананиев представи двата варианта за реформа в здравното осигуряване. Първият предвижда демонополизация на осигуряването – НЗОК и застрахователите ще работят в конкуренция, като пациентът ще решава къде да отиде 8-процентната му осигуровка. При втория вариант задължителната здравна застраховка от 8% ще отива в НЗОК, а пациентите ще имат и задължителна такава към застраховател. Според разчетите на Министерство на здравеопазването тя ще бъде 12 лв. на месечна база.

До определена сума лечението в болница ще се поема от касата и пациента, ако е по-скъпо – горницата ще поема застрахователя.

От БСП заявиха, че ще внесат вот на недоверие срещу правителството, този път на тема здравеопазване. Корнелия Нинова нарече модела на реформите „държавен геноцид”.

От своя страна Ананиев даде ясно да се разбере, че както и сега държавата ще поеме застраховките за пенсионерите и за децата, безработните и социално-слабите. Той допълни, че въпросните 12 лв., които ще бъдат „спестени” на уязвимите групи, ще бъдат платени от държавния бюджет. „Това не е геноцид, държавата ще го поеме“, заяви Ананиев.

Държавните служители сами ще плащат допълните 12 лева. 

Здравният министър уточни, че тези 12 лв., които всички останали ще плащат на месечна база, ще отиват в лична партида. Всеки пациент сам ще може да избира как да ги изразходва.

Здравният министър отбеляза, че ще бъде създадена и нова комисия, която да следи как се разходват парите. „Предвиждаме нов контрол, който ще събере финансовия контрол и медицинския, защото практиката показва, че ако няма интегриран контрол на системата, резултатите не са добри”, обясни Ананиев. Новият орган ще се избира от Министерски съвет.

Редактор на текста: Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети