Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кирилов: Ако 5 ваксини получат разрешение за употреба, до юни ще бъдат имунизирани 2,5 млн. души

Общество

Кирилов: Ако 5 ваксини получат разрешение за употреба, до юни ще бъдат имунизирани 2,5 млн. души

Снимка:

Няма данни ваксините да не действат срещу новите щамове на COVID-19

Масовата ваксинация у нас зависи изцялото от това кога останалите ваксини получат разрешение за употреба от Европейската агенция по лекарствата, съобщи на брифинг директорът на ИАЛ Богдан Кирилов. Очакванията са доставкиите да се засилят през март и април и количествата да бъдат по-големи. Последните доставки от ваксината на „Пфайзер“ пристигнаха в по-малко количество от заявеното като причината е реорганизация на дейността на компанията. „Тези дози компенсират количеството, което не пристигна миналата седмица. Очакват и през следващия месец да има компенсация от около 2300 дози. Имаме информация, че през февруари ще получим 83 хиляди дози, а през март 104 хиляди. За март бройката не е окончателна и може да бъде по-голяма“, допълни Кирилов. В края на седмицата се чака доставка и от „Модерна“.

„Чакаме решението на Европейската агенцията по лекарствата за ваксината на АстраЗенека. Надяваме се тя да е третата разрешена за употреба. Може да има и четвърта разрешена“, каза още Кирилов.

На въпрос кога ще стигнем 2 милиона ваксинирани, директорът на ИАЛ заяви, че всичко зависи от доставките и даването на лицензи на ваксините. За първите две компании се очакват около 4,5 млн. дози, което означава, че 2.2 млн. от населението със сигурност могат да бъдат ваксинирани до края на годината. Ако пет ваксини получат разрешение тази година – това би означавало, че 2.5 млн. души ще могат да бъдат ваксинирани и до средата на тази година, уточни той. 

За руската ваксина Кирилов съобщи, че ако отговаря на евроизискванията, ще може да се прилага. По думите на експерта четвъртата ваксина, която предстои да бъде пусната за използване в ЕС е тази на Johnson&Johnson.

„Все още няма информация дали тя ще има една или две дози. Тя е подобна на ваксината на Оксфорд и е аденовирусна. Предстои резултатите от клиничните изпитвания да бъдат публикувани и тогава ще знаем повече“, добави Кирилов. „На този етап няма данни ваксините да не действат на новите щамове. Постоянно се правят изследвания. Нищо не е категорично, но важното е, че всички експерти работят много в тази посока“, заключи той.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още