Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Няма нито един сигнал за нежелани реакции след втората доза на „АстраЗенека“

Общество

Няма нито един сигнал за нежелани реакции след втората доза на „АстраЗенека“

Снимка:

„Тромбообразуването се наблюдава след поставяне на първата доза от ваксината на „АстраЗенека“. Вече има над 1 млн. ваксинирани с втора доза, при които не се наблюдава такава реакция“, коментира пред БТВ шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата/ИАЛ/ Богдан Кирилов.

От ИАЛ обявиха, че имунизацията с „АстраЗенека“ у нас ще продължи по препоръките на Европейската агенция по лекарствата – с повишено внимание при възрастова група под 60 години при жените.

„При нас няма регистрирани такива случаи на тромбози. На база на наличните данни беше взето решението да се съобразим с препоръката на ЕМА и да ваксината да се прилага с повишено внимание“, обясни Кирилов. Той препоръча всеки пациент да уведоми медиците дали има в миналото случаи на тромбози, за да се минимализира рискът.

Д-р Мария Попова от ИАЛ допълни, че препоръката от ЕМА е направена след заседание на голям експертен комитет с 25 души.

„Ние смятаме, че това, което от ЕМА предлагат, е разумно. Те предоставиха всички данни и изрично дадоха възможност на националните здравни органи да вземат собствени решения, които са в рамките на техните препоръки“, уточни Попова.

Кирилов определи мерките като по-скоро превантивни, а не стриктно регулаторни.

„Възрастта 60 години е въведена поради по-голямата експозиция. В тази възрастова група тази ваксина се прилага по-често, поради това се очаква да има и по-висока честота на нежелани реакции“, изтъкна Кирилов. До момента към ИАЛ са подадени общо 1500 сигнала за нежелани лекарствени реакции към всички разрешени ваксини, като към „АстраЗенека“ са 1000.

„След втора доза, обаче, няма нито един сигнал. Преди две седмици у нас се ваксинираха около 150 българи с втората доза на „АстраЗенека“, увери Попова.

Относно по-ниският интерес към ваксината на „АстраЗенека“ Кирилов коментира, че според него в следващите седмици ще има развитие в обратната посока.

По повод зрителски въпрос за закупуване на руската ваксина „Спутник V“, Кирилов обясни, че има два аспекта – регулаторен и политически.

„За да се прилага една ваксина в ЕС, тя трябва да е разрешена за употреба от ЕМА. Преговорите за закупуване са различно нещо от разрешението за употреба“, обясни шефът на ИАЛ.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема