Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кмет на ДБ предлага да се върне името „Юрий Гагарин“ на 138-о училище в София

Общество

Кмет на ДБ предлага да се върне името „Юрий Гагарин“ на 138-о училище в София

Снимка:

Вероятно кметът е решил всички належащи проблеми в район „Слатина“ и сега е стигнал до този важен и значим казус, коментират от СДС-София

Кметът на столичния район „Слатина“ Георги Илиев, който е избран от Демократична България, поде инициатива за връщане на старото име на 138 СУЗИЕ „Професор Васил Златарски“, а именно Юрий Гагарин. До първите години на демократичните промени училището е носило името на първия човек в космоса, а после е кръстено на българския историк. По темата вече стартира и подписка, на която всеки може да гласува за или против предложението за промяна на името.

„Здравейте, във връзка с предстоящия 60-ти юбилей на 138 СУЗИЕ „Професор Васил Златарски“, бихме искали да чуем Вашето мнение относно възстановяването на предишното име на училището – „Юрий Гагарин“. Въпросът ни е провокиран както от 60 годишнината от първия полет в космоса, така и от факта, че в София съществува още едно (частно) училище, носещо името на професор Златарски“, пише в анонса към анкетата.

А ето какво гласи и цялата публикация за инициативата на кмета на Слатина Георги Илиев:

„Под отчета ми на 12.04., в който отбелязах деня на космонавтиката и припомних тази снимка на близо 60 години, започна дискусия относно възстановяване името на 138 СУЗИЕ. Затова организираме официално допитване и ви каня да вземете участие в него.

Ето кратко представяне:

По-малко от два месеца след историческия първи полет на човек в космоса (на 24.05.1961 г.) Юрий Гагарин посещава 138 училище, кръстено на него и засажда борче в двора.

Тази година се навършват 60 години от това посещение и 60 години от създаването на 138 училище.

В тази връзка, бихме искали да знаем какво мислите, относно идеята да се възстанови името на училището и то отново да бъде наречено на първия човек, напуснал земната атмосфера.“

Инициативата на кмета на район „Слатина“ предизвика реакция от страна на СДС-София.

„Кметът на столичния район „Слатина“ Георги Илиев, избран от Демократична България, иска да смени името на 138 СУЗИЕ "Професор Васил Златарски". Предложението му е да се върне старото име - на първия космонавт, герой на Съветския съюз – Юрий Гагарин. Тази инициатива буди недоумение, особено от кмет, представител на т.нар. “градска десница“. Заявяват в своя декларация на СДС-София по този повод.

По думите им в града вече има улица, носеща името на Гагарин, с което делото му е зачетено.

„Вероятно кметът е решил всички належащи проблеми в район „Слатина“ и сега е стигнал до този важен и значим казус – името на 138 –мо училище“, коментират от СДС-София, като призовават Илиев да преосмисли инициативата си.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още