Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кметът на Казанлък алармира за спешни мерки, от полицията ѝ казват – „нямаме щат“

Общество

Кметът на Казанлък алармира за спешни мерки, от полицията ѝ казват – „нямаме щат“

Кметът на Казанлък алармира за спешни мерки, от полицията ѝ казват – нямаме щат - Tribune.bg

Трети ден Казанлък е като бойно поле. Конфликт от 30 години избухна в града между две ромски фамилии. Мелете с брадви и всякакви подобни пособия завърши с един убит и няколко тежки ранени. Селата Манолово и Тъжа са под полицейска охрана, но това в никакъв случай не е достатъчно според кмета на Казанлък Галина Стоянова.

В своя Фейсбук профил кметицата пише, че ромските родове вилнеят отново, а отговорът на полицията е, че „Обслужваме 5 общини, нямаме щат“. Стоянова пита какво трябва да се случи в Казанлък, за да се вземат мерки.

Ето и какво написа Галина Стоянова:

МАЛЦИНСТВЕНИ РОДОВЕ ОТ ТЪЖА И МАНОЛОВО- ОБЩИНА ПАВЕЛ БАНЯ ВИЛНЕЯТ ОТНОВО В КАЗАНЛЪК!

ОТГОВОРЪТ НА ПОЛИЦИЯТА ПАК Е “ ОБСЛУЖВАМЕ 5 ОБЩИНИ, НЯМАМЕ ЩАТ”!

ДО КОГА, ГОСПОДИН МИНИСТЪР?

☝️През всичките тези години въпросите, свързани с опазване на обществения ред в община Казанлък, съм ги поставяла пред ВСЕКИ началник на ОД на МВР и респективно пред началник на РУ „Полиция“ – Казанлък, и отговорът винаги е бил: „Обслужваме 5 общини. Нямаме щат”. Какво трябва да се случи в Казанлък, за да се извършват ✅ ДНЕВНИ ПЕШИ ПОЛИЦЕЙСКИ ПАТРУЛИ ✅ на възловите места в центъра на града, уважаеми господа ❓

❗️АПЕЛИРАМ за своевременна реакция от страна на Полиция и Прокуратура и ДЕКЛАРИРАМ ГОТОВНОСТТА на Община Казанлък да съдейства спрямо правомощията и възможностите си.

????????Като кмет на Община Казанлък съм загрижена за спокойствието и безопасността на гражданите и недопускането на ескалиране на обществено недоволство или сблъсъци между хора, какъвто бе случаят от 20.03.2023 г. и завършил с фатален край за единия от участниците.

⚠️Считам за КРАЙНО НЕУМЕСТНО именно органите на реда да създават впечатление у обществото за БЕЗДЕЙСТВИЕ, макар да знаят, че съгласно Закона бездействието също е вид действие, но с обратен знак. И ако това не беше вярно, то вчерашният случай с фатален край, възникнал като бой между два рода, които дори не живеят на територията на община Казанлък, нямаше да се състои, камо ли в Казанлък и още по-малко да завърши със смърт. Оказа се, че въпросните родове не се бият за първи път в града ни – случвало се и на метри от сградата на РУ „Полиция“ в Казанлък, която се намира в центъра на града.

✅ В тази връзка отправям ОТКРИТИ ВЪПРОСИ от името на гражданите към всички компетентни лица от ОД на МВР и Прокуратурата в Стара Загора и настоявам да получим адекватни отговори:

❓1. Какви мерки сте предприели, според компетенцията си, след първия побой между двата рода (единият род е от с. Тъжа, общ. Павел баня, а  другият - от с. Манолово, общ. Павел баня), който се е случил в непосредствена близост до РУ „Полиция“ – Казанлък на 12.10.2022 г.?

❓2. Какви конкретни действия са предприели служителите на МВР, разпределени да се грижат за опазване живота, здравето и обществения ред въобще, на територията конкретно на община Павел баня във връзка с дългогодишната, предполагам, вражда между въпросните родове от с. Тъжа и с. Манолово, общ. Павел баня?

❓3. Какви мерки сте препоръчали на местната изпълнителна власт, за да се предотвратят последващи размирици? Изпълнени ли са тези мерки? Кои са лицата, отговорни за потушаване напрежението между двата рода?

❓4. Единият побой между родовете се е случил на пътното платно по сред бял ден на 12.10.2022 г. в непосредствена близост до сградата на РУ „Полиция“ – Казанлък, а другият на 20.03.2023 г. в района на Районен съд – Казанлък и по-конкретно до Кооперативния пазар в града. Как са се намесили съответно органите на реда при единия и другия случай? Какви мерки са предприети и в какъв срок след получаване на съответните  сигнали на тел. 112?

❓5. Във връзка с боя на 20.03.2023 г., който, по данни на МВР, се е състоял след насрочено за същия ден дело в Районен съд – Казанлък, касаещо двата рода, кой е следвало да предупреди служителите на МВР за осигуряване на по-сериозна охрана на процеса и поискана ли е такава? Ако е поискана и осигурена, защо се стигна то тук?

????????????

Уважаеми г-н ст. комисар на ОД на МВР – Стара Загора,

Уважаеми г-н началник на РУ „Полиция” - Казанлък,

Уважаеми г-н окръжен прокурор,

След вчерашния бой резултатът е налице – погубен е един човешки живот, а десетки случайно преминали в района и станали свидетели на случващото се граждани, са стресирани и уплашени за собствения си живот.

☝️Остро ОСЪЖДАМ кървавият бой в центъра на Казанлък между двата ромски рода, които не живеят и не са жители на нашата община.

Кмет съм на Община Казанлък вече 12 години и през последните няколко виждам все по-чести и фрапантни случаи на ескалиране на обществено недоволство и напрежение на етнически групи на територията на нашата община.

Практиката показва, и Вие по-добре от мен го знаете, убедена съм, че в различните градове на страната са налице редица нелицеприятни примери за остри противопоставяния между родове от малцинствените групи и между малцинствените и немалцинствени групи, именно заради дългогодишни вражди или смущаване на спокойствието и нарушаване на обществения ред.

Като кмет се стремя да бъда в НЕПОСРЕДСТВЕН КОНТАКТ с жителите на Казанлък, да се информирам за проблемите им и да ТЪРСЯ РЕШЕНИЯ. Открито и най-отговорно заявявам, че КАЗАНЛЪЧАНИ СА ПРИТЕСНЕНИ за себе си, за живота на децата и близките си.

Не мога да подмина и факта, че всичко това се случва в Казанлък - в града на розите, който явно някой упорито се опитва да превърне в град на страха и престъпността.

????АПЕЛИРАМ за конкретни действия за ОПАЗВАНЕ на обществения ред на територията на община Казанлък.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети