Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кметът на Кюстендил със сигнал до прокуратурата за сметките за ток на общината

Общество

Кметът на Кюстендил със сигнал до прокуратурата за сметките за ток на общината

Снимка:

Кметът на Кюстендил Петър Паунов внася сигнал до прокуратурата за спешна проверка в енергийните дружества и доставчиците на електроенергия. „Дойдоха ни октомврийските сметки за ток. 411, 60 лв. трябва да платим на киловат час, при положение че миналата година договорът ни беше на 120 лв. нощната и 140 лв. дневната електроенергия с ДДС. В момента ни дойдоха сметки от 411 лв., но без пренос, с него отиваме на 469, 50 лв. Незабавно се надяваме да се конструира работеща държава и държавна администрация, и да започнат обезщетения“, обяви той.

Кметът е категоричен, че ще изпрати сигнал за проверка до прокуратурата в енергийните дружества и доставчиците. Според Паунов справките показват странно лавиране на потреблението в Община Кюстендил, съобщава „Монитор“.

„В момента ЧЕЗ - Разпределение отказва да ни предостави потреблението за август месец, което според нас много странно се увеличи, за разлика от миналия август на 2020 г. Това е ръст с над 60%, необяснимо е. ЧЕЗ иска 15 лв. на точка, а ние имаме 467 точки, тоест сума от 200 хил. лв. трябва да платим, за да получим справка за цялата година. Затова ще помолим прокуратурата да извърши разследване и това източване да престане“, обяви още градоначалникът.

Той беше категоричен, че няма намерение да пилее обществени пари, а още в началото на следващата седмица ще бъдат изпратени всички данни за проверка от страна на Окръжната прокуратура.

Във връзка с твърденията на кмета от ЧЕЗ Разпределение изпратиха позиция, в който се казва следното:

ЧЕЗ Разпределение не определя цените на електроенергията. Дружеството няма връзка с повишението на цените на електроенергията на свободен пазар, причините за което са общоизвестни и широко отразени в медиите през последните месеци.

- Всеки месец ЧЕЗ Разпределение предоставя данни за количествата потребена електроенергия на търговците на електроенергия. ЧЕЗ Разпределение не носи отговорност каква информация подават търговците на електроенергия на своите клиенти.

- Цитираната сума от 200 000 лв. няма нищо общо с истината. ЧЕЗ Разпределение се отнася към своите клиенти равнопоставено и Община Кюстендил не представлява изключение.

- Отчетената консумация показва, че потреблението на Община Кюстендил през август тази година не е нараснало спрямо потреблението през август миналата година. ЧЕЗ Разпределение не носи отговорност за договореностите между клиент и търговец и на каква цена се фактурира консумираната от клиента електроенергия, нито разполага с информация за това.

- В цената на електроенергията делът на цената за мрежови услуги на ЧЕЗ Разпределение е съвсем малък. За пример може да бъде посочено, че от една сметка от 100 лв. на битов потребител, в ЧЕЗ Разпределение остават около 10%, с които дружеството поддържа и развива електроразпределителната мрежа. Делът за мрежови услуги в цената на електроенергията не е нараснал след повишението на цените на енергията на свободния пазар. Цените на мрежовите услуги се утвърждават от КЕВР.  


Топ новини

виж още

Актуална тема