Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кметът на Перник: Няма забавяне на изграждането на новата водопреносна мрежа

Общество

Кметът на Перник: Няма забавяне на изграждането на новата водопреносна мрежа

Снимка:

Относно изразходването на водите на яз. „Студена“ до кмета не са подавани сигнали

Няма забавяне на трасето по подмяна на водопреносната мрежа в Перник, коментира пред БНТ кметът на града Станислав Владимиров.

"Все пак трябваше да бъдат проектирани тези трасета. Не подменяме тръбите в банята, а се подменят тръбите на най-критичната инфраструктура на град Перник. Движим се в срок. До края на годината Перник ще има една до голяма степен подменена подземна инфраструктура", обобщи градоначалникът.

Владимиров посочи, че квартал "Църква", който е първият етап от подмяната, вече почти е завършен. Кметът на града уточни, че се работи по безископна технология, която щади асфалтовата настилка. Положени са над 4 км тръби в квартала. До края на седмицата ще започне запълването на дупките и асфалтирането. След това се преминава към квартал "Изток" и централната градска част на Перник.

"Целта е след 4-5 месеца Перник да сведе загубите си на питейна вода до около 40-45 процента и да бъдем с най-добрите показатели в България", надява се Владимиров.

До година предстои втори етап - т. нар голям воден проект за подмяната за канализация. 5 млн. лв. са преведени вече като аванс на фирмите и те работят в срок.

Кметът на Перник посочи още, че язовир "Студена" е с над 14 млн. кубика водна маса. Съоръжението през Мало Бучино захранва близо 30 000 души. Градът в момента е на облекчен воден режим.

"С тези темпове, с които се пълни в момента язовир "Студена", ако природата бъде благосклонна, и май, и юни са достатъчно влажни и дъждовни, можем да премахнем в края на юни изцяло водния режим", увери Владимиров.

По отношение на проверките на екоминистерството как се изразходват водите на язовир "Студена", Владимиров призна, че до него няма подадени сигнали.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още