Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Католическата столица Раковски към Радев: Сменете датата на изборите, не може да избираме Бог или държавата

Общество

Католическата столица Раковски към Радев: Сменете датата на изборите, не може да избираме Бог или държавата

Католическата столица Раковски към Радев: Сменете датата на изборите, не може да избираме Бог или държавата - Tribune.bg
Снимка:

Искам да попитам президента на какъв принцип беше избрана датата, изрази възмущението си Младен Шишков от католическата общност

Вчера президентът Румен Радев определи датата 4 април за предстоящите парламентарни избори. Същия ден католиците празнуват най-големия си празник - Великден. По този повод кметът на община Раковски Павел Гуджеров, където живее най-компактната католическа общност у нас, се обърна във Фейсбук към президента с призив да промени датата на вота, за да могат вярващите да имат „един семеен, спокоен, тих и християнски Великден“.

„Преди да се вземе дадено решение, следва то да бъде премерено и последствията му да бъдат огледани от всички страни. Вземането на решение, обаче следва да зависи единствено и само от човека, който го взима, а не от редица други съветници. За да изясня написването на този пост е много важно също да отбележа, че Конституцията на Република България от 1991 г. (КРБ) въвежда свобода на религиозните вероизповедания.Тук ще си позволя да цитирам нашия национален герой В. Левски: „… една чиста и свята република, в която болгарин, турчин и евреин ще бъдат равни…“ След вчерашното решение, официализирано с указ, на държавния глава, обаче се оказа, че в нашата чиста и свята република всички са равни, но има и някои „по-малко равни“, пише кметът на Раковски.

„Тук ще си позволя една вметка. Още в началото на мандата си г-н Румен Радев се опита да скъса отношенията между православни и католици, като едва не вкара Република България в дипломатически скандал с Ватикана. Всички ние българи католици си спомняме за погрешно разчетения протокол. Тогава Н. Пр. Анселмо Гуидо Пекорари, апостолически нунций на Ватикана в България, ясно подчерта, че Ватикана никога не е писала в нито един нарочен документ, че НЕ иска православният клир да участва във визитата на Република България във Ватикана. Напротив, каза тогава нунцият, православните са наши братя. Очевидно, обаче никой от президентството не успя правилно да разчете протокола и за това визитата се осъществи без нито един представител на католическата църква в България и без нито един представил на клира на православната църква“, посочва още Павел Гуджеров.

„Уважаеми г-н президент, ние българите католици най-много обичаме две неща: Бог и нашата държава. Никога едното не върви без другото. Никога не избираме едното от тези две неща. Никога не сме били поставяни пред избора Бог или държавата. Когато едно бебе се роди в българската католическа действителност, то научава едновременно две неща: 1. Как да се моли от баба си и 2. Колко велика е нашата държава от дядо си. Така пораствайки детето се реализира като достоен християнин, пазещ ценностите на държавата. Гражданин, какъвто го изисква църквата и християнин, какъвто го изисква държавата“, казва още той.

„Уважаеми г-н президент, през почти всички 1300 години от своето съществуване, с изключение на едни специални 45 години, България се е славила със своята религиозна толерантност. За справка: Българските евреи, по времето на Втората световна война; Отношенията между обикновения мюсюлманин и обикновения християнин по времето на турското робство, които по всичко личи са се запазили и до днес; преминаващите през нашите земи рицари тамплиери и отношението към тях, като изключим едно по-специално преминаване.

Сега, когато по всичко личи, че благодарение действията на правителството сме накрая на тази ужасна епидемия, която ни донесе толкова много страдание, ние българите католици не искаме нищо повече от един семеен, спокоен, тих и християнски Великден.

Настойчиво моля, сменете датата на предстоящите парламентарни избори“, призовава кметът на община Раковски Павел Гуджеров.          

Младен Шишков от католическата общност в България от своя страна попита на какъв принцип е определена датата за изборите, която съвпада с католическия Великден тази година.

„Това, което се случи, скандализира католическата, арменската, еврейската и протестантската общности. За нас това е най-светлият християнски празник – Възкресение Христово. И точно в този ден се налага да изискваме някакъв вид работа, каквато е участието в изборни комисии, например“, обясни той по време на брифинг на ГЕРБ.  

„Искам да попитам президента на какъв принцип беше избрана датата? Ако е на случаен принцип, това показва изключителна некомпетентност в администрацията на президента. Ако не – това означава целeнасоченост към точно определена група от хора, които са разделени, този път на религиозна основа“, изрази възмущението си Шишков.                            

                                                                                                                                                  


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (10)

бай у-й . само червен идиот може да направи това!
15.01.2021 14:22 / Отговор
Красимир Николов Здравейте. Вие сте Феномен....Досега нито един човешки орган/освен устата/ не е могъл да говори! Особено ОНЗИ, на когото сте се уподобили.. Само напред. Разкриват се НЕПОДОЗИРАНИ ВЪЗМОЖНОСТ?....
16.01.2021 15:45
ГРИПЕН.. НАПРАВЕНО С ЦЕЛ... РАЗДЕЛЯНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД..... РАЗПАД НА ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ.... КЪСА Е НА ТЕРИТОРИИ ОТ БЪЛГАРИЯ В ПОЛЗА НА ВРАЖЕСКА РУСИЯ И СЪРБИЯ...
ОСТАВКА НА КОРУМПИРАНИЯТ РУМЕН РАДЕВ..!
НЕЗАБАВНА!
ПРЕДСРОЧНИ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ..... СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ...
15.01.2021 14:32 / Отговор
Кой ...е този, който ще си зареже най-светлия празник, и че ходи да се включва в някакви комисии? Фатмакът съвсем откачи!! А искал бил , достъп на повече хора до изборите? Има ли някой , който да му се връзва?
15.01.2021 14:46 / Отговор
Иво Няма угодия на българския народ, която и дата да се насрочи все ще има недоволни. Имам чувството че и господ да ми е президент или мин. председател пак ще сме недоволни и ще намираме кусури. Кога и как станахме такива мрънкалници не знам. В крайна сметка всеки да гласува ако изобщо гласува когато иска, така май всички ще са доволни.
15.01.2021 16:30 / Отговор
Проблемът е, че този, който се набира за "морален" стожер, и смята че може да търси сметка на останалите, всъщност забърква най-големите каши!
15.01.2021 16:52
Siika Stamenova Това е нашият Президент!Не разбрах те ли това още през лятото,като излезе с вдигнат юмрук ,призова стачкуващите да изметат "Мутрите"Според Вас това нормално отношение ли е към целия Български народ.Подкрепа за всички Вас,които празнувате Великден на 04.04.
15.01.2021 16:35 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети